Umělecký šéf zlínského divadla Patrik Lančarič sklízí ceny za dokument o fotografovi Beatles
Umělecký šéf zlínského divadla Patrik Lančarič sklízí ceny za dokument o fotografovi Beatles
Dežo Hoffmann – fotograf Beatles foto: Picasa

Zlínský kraj – Natočit dokument o fotografovi Beatles byla trefa do černého! Jeho režisér Patrik Lančarič, který působí jako umělecký šéf Městského divadla Zlín, za tento počin sklízí jednu cenu za druhou. Tentokrát zabodoval na slovenských Národních filmových cenách Slnko v sieti.

Umělecký šéf Městského divadla Zlín Patrik Lančarič sklízí se svým dokumentem Dežo Hoffmann – fotograf Beatles pochvaly odborné veřejnosti i filmových fanoušků. Po lednovém zisku prestižní Ceny Trilobit 2023 převzal v sobotu 15. dubna na Slovensku také Národnú filmovú cenu Slnko v sieti v kategorii Nejlepší dokumentární film.

Ocenění je podle náměstkyně primátora pro školství a kulturu Martinu Hladíkovou skvělou vizitkou nejen pro Patrika Lančariče, ale pro celé zlínské divadlo. „Umělecký ředitel Lančarič je po bývalém řediteli divadla Petru Michálkovi dalším umělcem, kterému se daří také v roli režiséra,“ uvedla Hladíková a připomněla Michálkovy úspěšné kabarety Ovčáček čtveráček.

Lančaričův dokument představuje rodáka z Banské Štiavnice Dežo Hoffmanna jako fotografa, který dokázal změnit svět populární hudby. Hoffmann se s Beatles setkal poprvé v roce 1962 a jednou na hudebníky před pořízením snímku zvolal „Vyskočte!“ Série ikonických snímků liverpoolské kapely se vzápětí stala její značkou.

Hoffmann byl souputníkem Beatles a zaznamenal všechny důležité události skupiny. Kromě Beatles fotil i řadu významných hudebních celebrit, třeba Erica Claptona, Jimiho Hendrixe, Louise Armstronga, Franka Sinatru nebo Eltona Johna.

Kateřina Nosková