Koncert špičkové české varhanice Lindy Sítkové a barytonisty Romana Janála
Koncert špičkové české varhanice Lindy Sítkové a barytonisty Romana Janála
foto: TKA

Rožnov – Úterý 9. května 2023 - 19:00 - kostel Všech svatých

Koncert česká varhanice, patřící ke špičce současných českých varhanních interpretů, rodačky z Rožnova a barytonisty, držitele Ceny Thálie Romana Janála.

MgA. Linda Sítková, Ph.D. je česká varhanice, patřící ke špičce současných českých varhanních interpretů. Věnuje se koncertní činnosti v Čechách i v zahraničí, výuce a hudebním doprovodům liturgie. Je varhanicí ve farnostech u sv. Jana na Skalce na Novém Městě Pražském a u Nejsvětějšího Salvátora v Praze 1.

Linda Sítková pochází z Rožnova pod Radhoštěm, kde navštěvovala Základní uměleckou školu ve třídě Evy Průšové a Libuše Pavelčákové. Po maturitě na tamním gymnáziu nastoupila v roce 1999 na Pražskou konzervatoř do varhanní třídy prof. Jana Hory. V letech 2003 – 2008 studovala dále pod jeho vedením na Akademii múzických umění v Praze. Od roku 2004 do února 2009 byla posluchačkou prestižní Hochschule für Musik und Darstellende Kunst ve Stuttgartu u vynikajícího norského varhaníka a pedagoga prof. Jona Laukvika. Od roku 2010 pokračovala ve Stuttgartu rovněž u prof. J. Laukvika studiem Solistenklasse, kterou úspěšně zakončila v roce 2012. V roce 2013 pak završila svá studia na AMU v Praze v rámci doktorského studijního programu ve třídě prof. J. Hory a získala titul Ph.D (téma disertační práce „Varhany v instrumentálních komorních obsazeních v české tvorbě po roce 1945“).
Aktivně se účastnila mistrovských kurzů u předních pedagogů a interpretů varhanní literatury (Ewald Kooiman, Ludger Lohmann, Martin Sander, Harald Vogel, Almut Rössler, Thiery Mechler a další).
Linda Sítková je úspěšnou laureátkou mnoha domácích i zahraničních soutěží. Je vítězkou Mezinárodní varhanní soutěže Opava 2000 a nositelkou ceny Českého hudebního fondu za nejlepší provedení současné skladby. Dále získala 3. cenu na soutěži Voříškův Vamberk (2001), 3. cenu na Mezinárodní varhanní soutěži Brno 2002, 3. cenu na Mezinárodní varhanní soutěži J. P. Sweelincka v Gdaňsku (2003) a v roce 2004 se stala absolutní vítězkou Mezinárodní varhanní soutěže v německém Mülheimu. V roce 2005 získala 2. cenu na Mezinárodní soutěži o Bachovu cenu ve Wiesbaden. V roce 2006 se stala jako finalistka nositelkou Čestného uznání v soutěži Pražského jara. V roce 2007 získala cenu Jeana Langlaise na Mezinárodní varhanní soutěži v St. Albans (Anglie). V roce 2009 získala na téže soutěži jako jediný český účastník v historii soutěže od roku 1963 titul laureáta za 2. cenu v interpretaci.
V současné době pravidelně koncertuje u nás i v zahraničí (vystoupila na Mezinárodních varhanních festivalech v Chartres (Francie), Birmingham (Anglie), Edinburgh (Skotsko), Naumburg, Stuttgart, Nürnberg, Bonn, Karlsruhe (Německo), Wien (Rakousko) a dalších. Spolupracuje s Janáčkovou filharmonií v Ostravě, Jihočeskou komorní filharmonií, Plzeňskou filharmonií, Pražským filharmonickým sborem, Bach-Collegiem Praha a dalšími symfonickými i komorními tělesy.
Intenzivně se věnuje rovněž spolupráci s předními českými sólovými hudebníky (Lucie Hilscherová - mezzosoprán, Roman Janál - baryton, Jan Verner - trubka, Marie Fuxová - housle, Magdalena Mašláňová - housle, Jan Adamus - hoboj a další).
Vedle koncertní činnosti se věnuje soukromé pedagogické činnosti v českém, německém a anglickém jazyce.

Roman Janál - baryton

Po absolvování plzeňské konzervatoře v oboru hry na housle byl přijat v roce 1985 do pěveckého oddělení Hudební akademie v Sofii, do třídy profesora Čavdara Chadžieva, kde po 6 letech získal magisterský titul. Již během studií mu bylo nabídnuto tehdejším uměleckým šéfem hostování na scéně Státní opery v Sofii (debutoval jako princ Tarquinius v Brittenově Zneuctění Lukrécie, následovaly titulní role v operách Don Giovanni a Eugen Oněgin). Důležitá je i zmínka o zdejším účinkování na mezinárodních festivalech.
Po ukončení studií přijal své první angažmá v Banské Bystrici, odkud po půlročním působení přešel do Komorní opery (pozdější Opery Mozart) v Praze. V roce 1994 přijal hostování v plzeňské opeře (Piková dáma-Tomskij, Faust a Markétka-Valentin, Don Giovanni-Don Giovanni, Fidelio-Don Pizarro, Enrico Asthon – Lucia di Lammermoor). V roce 1995 byl po úspěšném debutu ve Státní opeře Praha rolí Guglielma v Cosi fan tutte angažován jako sólista. Následoval další úspěšný debut, tentokrát v Národním divadle, kde si rolí Figara v Lazebníku sevillském zajistil místo sólisty. Od roku 1997 se Národní divadlo stalo jeho domovskou scénou a do dnešní doby zde nastudoval desítky rolí domácího i světového repertoáru. Jmenujme alespoň: Don Giovanni-Don Giovanni, Eugen Oněgin-Evžen Oněgin, Gérmont – La Traviata, Escamillo – Carmen, hrabě Almaviva – Figarova svatba, Bohuš-Jakobín, Michonet – Adriana Lecouvreur, Orfeo – Orfeo ed Euridice, Kalina – Tajemství, Sharpless – Madame Butterfly, Gérard – Andrea Chénier, Don Hrabal. S Národním divadlem a Státní operou Praha absolvoval řadu zahraničních zájezdů (Japonsko, Hongkong, Korea, Francie, Německo, Itálie, Španělsko, Austrálie, Kanárské ostrovy). Na zájezdě opery ND do Španělska (Madrid-Teatro Real) vystoupil v Janáčkově opeře “Osud” (role Vervy) v inscenačním ztvárnění Roberta Wilsona a v italské Ravenně jako Don Giovanni. S Janáčkovou operou Brno poprvé spolupracoval v roce 2004 na inscenaci Smetanových Braniborů v Čechách. Pak následovala Carmen, Sen noci svatojánské, Příhody lišky Bystroušky, Osud, Popelka, Výlety páně Broučkovy aj. Kromě brněnské operní scény byl hostem i na dalších mimopražských jevištích (Plzeň, Liberec, Ostrava, Opava). Od roku 2001 je stálým hostem originální scény divadla Ypsilon, kde ztvárnil již několik divadelních rolí.
Doménou tohoto pěvce není jen operní svět, ale i komorní písňová tvorba. V roce 1993 a 1994 absolvoval interpretační kurzy u světoznámého pěvce Petra Schreiera v Piešťanech, který ho ujistil, že jeho interpretace písní je výjimečná. Především písně německých romantických autorů jako F. Schubert, R. Schumann,J. Brahms, H.Wolf a „Biblické písně“ Antonína Dvořáka se staly jeho srdeční záležitostí.
Roman Janál s úspěchem vystupuje na domácích i zahraničních festivalech: Pražské jaro, Pražský podzim, Smetanova Litomyšl, Mezinárodní hudební festival v Českém Krumlově, Janáčkův máj, Hudební festival Znojmo, Svatováclavský hudební festival, Festival Pontes, Česko-saský festival, Bratislavské hudební slavnosti, Dny B. Martinů v Londýně s Jiřím Bělohlávkem a orchestrem BBC, Europalia Brusel, Festival B. Martinů v Amsterdamu a Utrechtu za vedení Ch.Hogwooda, Concertus Moraviae (MHF), Rok České Hudby – “České sny” (Španělsko a Česká republika). Pravidelně účinkuje s domácími i zahraničními hudebními tělesy – FOK, Česká filharmonie, SOČR, PKF aj. Pod vedením Jiřího Bělohlávka vystoupil s PKF v Japonsku, Francii, Španělsku, Švýcarsku a Rakousku. Dále spolupracoval se soubory jako Virtuosi di Praga, Orchestr Berg, Pražský komorní orchestr, Pražský komorní sbor, Český filharmonický sbor Brno, Pražský filharmonický sbor, Kühnův smíšený a Kühnův dětský sbor. Je také významným interpretem barokního repertoáru, na němž spolupracoval s nejlepšími tuzemskými tělesy jako: Collegium 1704, Musica Florea, Collegium Marianum a Barocco sempre giovane. Jeho další posun v operním repertoáru rozvinula spolupráce s předními světovými operními dirigenty jako Caspar Richter, John Fiore, Hilllary Griffiths, Jan Latham Koenig a Christopher Hogwood.
Tento vynikající umělec od roku 1984 spolupracuje pravidelně s Českým rozhlasem, kde natočil řadu kompaktních disků operních árií i písňových cyklů, a to nejen klasického světového repertoáru, ale i současných českých skladatelů (J. Teml, J. Krček, O. Kukal, Z. Lukáše, P. Ebena, K. Pexidr, J. Klusák, Z. Šesták, L. Hurník, J. Pavlica, L. Sluka, J. Hanuš, Z. Zahradník, J. Filas). Vydal též CD u nahrávacích firem: Deutsche grammophon, Naxos, Orfeo, Multisonic, Radioservis, Supraphon, Arcodiva. Jeho profilová CD: „Operní árie“ (SOČR, dir. Ondřej Kukal/Radioservis), „Gypsy Melodies“ (klavír – Karel Košárek /Supraphon), „Winterreise“ (klavír – Norbert Heller /Radioservis), „Výlety páně Broučkovy“ s Jiřím Bělohlávkem (Deutsche grammophone) a další CD Supraphonu s díly Bohuslava Martinů (“Slzy nože”, “Hlas lesa”) a operním kompletem Antonína Dvořáka (“Tvrdé palice”) si získaly zaslouženou pozornost hudební veřejnosti i tisku. Spolupráce Romana Janála s Českou televizí (od r. 1997) dala vzniknout filmovým verzím oper Josefa Berga „Návrat Odysseův do vlasti“ a „Evropská turistika“. S touto institucí spolupracoval také na filmovém ztvárnění děl „Slzy nože“ a „Hlas lesa“ Bohuslava Martinů.
V listopadu 1995 se stal absolutním vítězem Mezinárodní pěvecké soutěže Antonína Dvořáka v Karlových Varech. Později byl do této soutěže pozván jako člen poroty a zároveň se stal čestným členem Mezinárodního pěveckého centra výše uvedené soutěže. Již řadu let je předsedou poroty Duškovy pěvecké soutěže. Byl také úspěšným lektorem v řadě interpretačních pěveckých seminářů v rámci České republiky a po deseti letech pedagogického působení na Pražské konzervatoři pokračoval jako pedagog na Akademii múzických umění v Praze a Mezinárodní konzervatoři v Praze.
Roman Janál je držitelem prestižní Ceny Thálie za rok 1999, za roli Polluxe v inscenaci Rameauvy opery „Castor a Pollux“ v Národním divadle a v roce 2019 obdržel v širší nominaci mimořádnou cenu Thálie za interpretační výkon titulní role v opeře Miloše Štědroně „Don Hrabal“.

Vstupné v předprodeji: 140 Kč, v den akce a na místě: 190 Kč. Rezervace a prodej v sídle Téčka a v TIC nebo online od 4. 4. od 8:30 hodin.
Držitelé Rožnovské seniorské karty: 110 Kč.
Zvýhodněné vstupné bude možné zakoupit v předprodeji v sídle Téčka a v TIC nebo na místě vždy po předložení Rožnovské seniorské karty.
Studenti rožnovské ZUŠ mají po předložení studijního průkazu vstup zdarma.

Hlavní partneři akce: Nadace Český hudební fond.
Akce proběhne dle platných hygienických opatření.

TKA