SĽUK poprvé na Vsetíně
SĽUK poprvé na Vsetíně
foto: Matůš Lago

Vsetín - Vsetín přivítá poprvé v historii profesionální Slovenský ľudový umelecký kolektív (SĽUK), a to v rámci Mezinárodního folklorního festivalu Vsetínský krpec. Mladí energičtí tanečníci, lidová hudba i zpěváci SĽUK-u zaplní 25. června jeviště velkého sálu domu kultury a svým jubilejním pořadem 70 ROKOV otevřou 11. ročník festivalu. Vstupenky v předprodeji od 16. března.
   Tradice a současnost nemusí být vždy v rozporu. Naopak. Mohou mít podobu vzácné harmonie. Program 70 ROKOV nabídne divákovi pohled na několik podob hudební a taneční tvorby Slovenského ľudového umeleckého kolektívu, které formovaly tradici i současnost tohoto výjimečného uměleckého tělesa.
   Tradici reprezentují díla Juraja Kubánka, Jána Cikkera a Juraje Farkaše. Současnost v programu zastupuje výběr z tvorby střední a nejmladší generace - Ervína Vargy, Jána Blaha, Jaroslava Moravčíka, Štefana Moloty, Stanislava Marišlera, Jána Ševčíka, Laca Cmoreje, Marka Gregy, Stana Palúcha, Milana Rendoše, Petra Mikulce a Andreje Jarolína.
   Žádné umělecké dílo, které autoři vytvořili pro SĽUK, by bez vynikajících interpretačních výkonů tanečníků, muzikantů a zpěváků nikdy nezůstalo v paměti a v srdcích posluchačů a diváků. V tom se SĽUK za 70 roků své existence nezměnil.
   Nenechte si ujít výběr toho nejlepšího z repertoáru SĽUK-u: Strigôňska zábava, Gorali, Fľaškový zo Zemplína, Vyhadzovaná z Myjavska a mnoho dalšího. Na sedmdesátníka jim to hraje, zpívá a tancuje stále velmi dobře!
   Námět a scénář: Stanislav Marišler. Dramaturgie: Juraj Hamar
   Vstupné: řada 1-6 300 Kč, řada 7-12 270 Kč, řada 13-18 250 Kč.
   Předprodej na pokladně kina Vatra nebo on-line na www.dkvsetin.cz.
Mgr. Klára Blažková, PR Manager Dům kultury Vsetín s r. o.