Muzeum regionu Valašsko vás teď baví on-line
Muzeum regionu Valašsko vás teď baví on-line
foto: MRV

Valašsko - Muzeum regionu Valašsko má sice z důvodu pandemie koronaviru zavřeno, rozhodně ale nespí. Na internetových stránkách www.muzeumvalassko.cz rozjelo spoustu on-line aktivit pro všechny generace a kvůli snadné orientaci návštěvníků dokonce předělalo strukturu svého webu. Nabídku hodlá dále rozšiřovat.

Muzeum on-line
V této sekci se můžete bavit i vzdělávat. Velký úspěch sklízí populárně-naučné hry Muzeum nás baví, Environmentální portál plný her či Hrajeme si s muzeem. Zájemci si mohou prohlédnout unikátní historické fotky z celého Valašska (Fotoarchiv) nebo snímky porovnávající známá místa v dávné minulosti a dnes (Proměny v čase). Najdete zde například i portál s aktuální předpovědí počasí pro Vsetín (Počasí na Vsetíně).

Virtuální výstavy
Kurátoři Muzea regionu Valašsko pro vás připravili i několik zbrusu nových on-line výstav. Prostřednictvím dobových fotografií a zajímavého komentáře se můžete vydat na procházku po starých meziříčských putykách (Hospodo, nalévej!) a ulicích (Zapomenuté ulice). Prohlédnete si muzejní sbírku gobelínů z Moravské gobelínové manufaktury (Gobelíny z Valašského Meziříčí) nebo zajímavou výstavu meteoritů z různých koutů planety (Meteority na hvězdárně).

Akce a výstavy
Epidemie koronaviru přerušila i trojici výstav probíhajících výstav na vsetínském zámku – Rožnovská kraslice a výšivka, Svět kostiček: SEVA a Dušan Cendelín: Matrice dřevořezu. Tady si je tedy můžete prohlédnout alespoň prostřednictvím výrazně rozšířené nabídky fotografií a postupně zde najdete i výstavy, které muzeum připravuje po znovuotevření svých objektů.

Časopisy ke stažení
Muzeum také zpřístupnilo zdarma ke stažení některá starší vydání časopisů Valašsko – Vlastivědná revue, Acta Carpathica Occidentalis, Acta Musealia, Zpravodaj OVM ve Vsetíně a Práce vlastivědného ústavu ve Vsetíně. Najdete je v sekci Muzeum on-line i s podrobnými vysvětlivkami, jak si daný titul stáhnout.
Jiří Koňařík, propagační pracovník Muzeum regionu Valašsko, p. o.