Skupinová výstava Boží Tělo v Galerii Stará radnice
Skupinová výstava Boží Tělo v Galerii Stará radnice

Vsetín - Každý se narodíme, dostaneme dar těla, hrubě řečeno, každý jsme boží. Vernisáž Božího Těla se koná 9. listopadu 2019 v 16 hodin v galerii na Horním městě. Hudebním hostem bude zpěvačka Natálie Kozubíková, o performance se postará Eliška Pecháčková.
   Jsem Janazapa, sestavuji výstavu na téma Boží tělo. Pocházím z Českého ráje. Byla jsem divná. Ve skalách jsem lozila neohroženě jako prvňák. Bylo po revoluci, otec obnovoval zříceninu Valečov.
Snívala jsem o tom, že se moje osobnost přemístí do jiného těla, byla jsem zvědavá, co by to znamenalo. Podobně jako ve filmu V kůži Johna Malkoviche. V šestnácti jsem spadla z deseti metrů ze skály. Měla jsem vizi a cítila dopad těla, já byla mimo něj. To se stává. Došlo mi, že tělo má své omezení a musím se umět bát. Když jsem doma porodila dvě děti, pokaždé to bylo na hraně, ale já jsem věřila, že to tak má být.
   Jsem z ateistických Čech, i když než jsme rozkrojili chleba, museli jsme na něj udělat křížek, jako prababička. Moje sestra je buddhistka. Co je „boží“, cítím jako to, co je všude a nikde. Svět čím dál víc sužují deprese a těm já nevěřím. Věřím, že žijeme to nejlepší, co chceme.
   Na výstavě představím své ilustrace aktuálně vzniklé do edice Manamana (Meandr), příběh Vzkříšení Lazara. Souvisí s mým zájmem o zázrak života v jednom těle. Dále vystavuji velkoformátové malby chlapců z počátku letošního roku.
   Přizvala jsem přátele, aby se vyjádřili k sedmi tématům: Okolnosti/ Jazyk/ Potrava/ Obr a zem/ Hocičo/ Chamele-oni/ My: ruce. Výsledek bude překvapení, výběr plastik, textů, maleb, performance.
Za autory Janazapa (ilustrace, malby/ Valašská Polanka), Josef Šlégl (sochy/ Pitín), Jaromír Tlach (malby/ Pitín), Petr Měrka (text/ Valašská Polanka), Jan Pecháček (text, rodokmeny/ Olomouc).
   Výstava potrvá do 1. prosince 2019. Otevřeno od úterý do neděle (14-17 hodin).
Mgr. Klára Blažková, PR Manager Dům kultury Vsetín s r. o.