Sdružení výtvarných umělců moravských vystaví svá díla na zámku i v Galerii Stará radnice
Sdružení výtvarných umělců moravských vystaví svá díla na zámku i v Galerii Stará radnice
foto:

Vsetín – Mimořádnou výstavu děl Sdružení výtvarných umělců moravských připravuje vsetínský zámek a Galerie Stará radnice. Expozice děl umělců bude slavnostně zahájena ve čtvrtek 26. května v Mramorovém sále vsetínského zámku. Výstava bude k vidění až do 31. července.

„Kolektivní výstava Sdružení výtvarných umělců moravských představí výběr z umělecké tvorby současných členů spolku,“ uvedla historička umění Muzea regionu Valašsko Olga Méhešová. Svá díla vystaví devět členů uměleckého sdružení, mezi nimi i předseda Milan Raška, Jana Ondrušová Wünschová, František Schulz, Libor Juřena nebo Božena Uhrová.

„Výstava se paralelně koná jak ve vsetínském zámku, tak i v sousední Galerii Stará radnice,“ vysvětlil Zdeněk Holoubek z Domu kultury Vsetín a zároveň pozval na vernisáž, která proběhne v Mramorovém sále vsetínského zámku. „Úvodní slovo na zahájení pronese historik umění Jaromír Míčka a během programu vystoupí s hrou na housle známý valašský muzikant Miroslav Urubek,“ dodal Zdeněk Holoubek.

Sdružení výtvarných umělců moravských má za sebou úctyhodnou historii. Bylo založeno v roce 1907 a řadí se tak mezi nejstarší umělecké spolky v českých zemích. Spolek sdružuje umělce, kteří se věnují malbě, grafice, plastice, keramice, fotografii, multimediální a konceptuální tvorbě. Ve sdružení převažují umělci pocházející z Jihomoravského kraje, ale jsou v něm zastoupeni i výtvarníci z krajů Zlínského, Olomouckého a Trnavského.

Oba výstavní prostory jsou otevřeny denně mimo pondělí od 9 do 17 hodin.

Mgr. Veronika Ježíková, DK Vsetín