První prázdninový víkend v Rožnově – parní vláčky, novinkový U:Fest, portáši v muzeu nebo ledové sochy
První prázdninový víkend v Rožnově – parní vláčky, novinkový U:Fest, portáši v muzeu nebo ledové sochy
foto: MěÚ Rožnov

Rožnov – Rožnovské parní léto, novinkový multižánrový festival U:Fest, Ledové sochy v létě nebo zajímavé programy ve Valašském muzeu v přírodě. Takto pestrý bude první prázdninový víkend v Rožnově pod Radhoštěm.

Další jízda letošního Rožnovského parního léta je na programu v sobotu 2. července. Zatímco první jízdu v červnu odjela lokomotiva "Skaličák" s označením 433.001. nyní to bude pro změnu jiná krasavice. „Při druhé letošní jízdě 2. července pojede krásná parní lokomotiva typu „Velký býček“, ovšem s označením 423.009, alias Líza, která potáhne soupravu historických vagonů včetně jídelního vozu, ve kterém se můžete občerstvit,“ pozval na jízdu Josef Vendolský z Českých drah. Jízdní řád Rožnovského parního léta 2022 je vždy následující: parní vlak z Valašského Meziříčí odjíždí v 9.50 a 13.10 hodin, zpět z Rožnova do Valašského Meziříčí pojede v 11.12 a v 15.34 hodin. Program Rožnovského parního léta 2022 včetně informací o předprodeji jízdenek najdete zde. Fotografie z jedné z minulých jízd parního vláčku do Rožnova najdete zde.

Ve Valašském muzeu v přírodě v Rožnově se v sobotu 2. července koná pořad s názvem Portášské chodníčky, který je věnovaný 305. výročí ustanovení portášského sboru. Více k akci najdete zde. V neděli se v muzeu konají Ozvěny Valašského Slavína, pořad ke 100. výročí narození básníka Ladislava Nezdařila. Záštitu nad programem převzal hejtman Zlínského kraje Radim Holiš.

Rožnovskou premiérou bude multižánrový festival s názvem U:Fest, který se koná v pátek a v sobotu v Brillovce a v okolí. Tématem novinkového festivalu je zkoumání hranic mezi uměním, kulturou a současnou digitální společností. Návštěvníky akce čeká spousta přednášek, hudby, filmových projekcí a workshopů. Zajít je možné taktéž na interaktivní výstavu Orbis Pictus Play nebo si odpočinout v chill out zóně. Kompletní program, a informace k U:festu v Rožnově najdete zde, na webu akce zde, případně na sociálních sítích festivalu.

V horkých letních dnech se v Rožnově můžete zchladit na akci Ledové sochy. Výstava má aktuální téma „Co mám na srdci a v srdci“. Těšit se můžete na velké ledové sochy českých a polských umělců i oblíbené stálice - Ledový trůn, Poslední večeři a Anděla. Otevřeno je od čtvrtka do neděle, více informací zde.

Milovníci umění mohou v Rožnově zajít na dvě zajímavé výstavy. V Galerii Crears (Nábřeží Dukelských hrdinů) probíhá výstava Tomáš Jetela – Alchemy, ve Stage Garden (ulice Na zahradách v centru města) má samostatnou autorskou výstavu Stefan Milkov. Otevírací dobu k oběma výstavám najdete na webu galerie zde.

Kompletní kalendář akcí, ale také například webkamery z města i okolí, informace k parkování ve městě a další důležité informace o akcích a atraktivitách Rožnova, najdete na turistickém webu města www.visitroznov.cz.

Bc. Marek Havran, MěÚ Rožnov pod Radhoštěm