Krajská knihovna otevřela výstavu o překladech Milana Kundery
Krajská knihovna otevřela výstavu o překladech Milana Kundery

Zlínský kraj – Rodák z Brna Milan Kundera patří k nejpřekládanějším spisovatelům na světě. Jeho dílo čítá více než tři tisícovky vydání v různých světových jazycích. A právě překladům jeho díla je věnována výstava „Milan Kundera (neztracen) v překladech“, která se otevře 29. června v Krajské knihovně Františka Bartoše.

Výstava „Milan Kundera (neztracen) v překladech“ se veřejnosti poprvé představila v Moravské zemské knihovně v Brně 1. dubna 2019, v den autorových 90. narozenin. Od té doby putuje po českých městech. A od 29. června do 18. srpna mají příležitost ji zdarma zhlédnout také Zlíňané. K vidění je v Krajské knihovně Františka Bartoše ve Zlíně v běžné provozní době knihovny. Ve všední dny od 7:00 do 19:00 hodin a v sobotu od 8:00 do 12:00 hodin.

„Tato výstava je hlavně o překladech. A my chceme říci, že Milan Kundera není v překladech ztracen, že je v nich stále přítomen,“ vysvětluje Tomáš Kubíček, kurátor putovní výstavy.

Jeden z posledních překladů Kunderova díla pochází z konce roku 2018. Tehdy román Slavnost bezvýznamnosti vyšel v malajalámštině, jednom z mnoha indických jazyků, jímž mluví přibližně třicet osm milionů lidí. Sám autor velmi dbá na kvalitu svých překladů. K tomu jej dovedla zkušenost s prvním francouzským vydáním románu Žert, které se následně dočkalo rozsáhlé revize a autorského překladu. O jak velké zásahy šlo se budou moci přesvědčit návštěvníci právě na připravované výstavě.

Důležité je zmínit, že poslední autorovy romány a eseje vznikaly již ve francouzštině. Překlady některých z nich autor připravil a vydal prostřednictvím nakladatelství Atlantis nebo v časopise Host. Pro potřeby výstavy potom sám přeložil několik ukázek z románů, které ještě nebyly publikovány v češtině.

„Máme radost, že se nám po dvouletém odkladu z důvodu pandemie a souvisejících opatření podařilo přeci jen do Zlína výstavu dostat. Návštěvníci se mohou těšit na Kunderovy práce v různých jazycích, jeho málo známé kresby, fotografie, ohlasy na jeho díla z celého světa nebo pasáže z románů, které zatím nebyly do češtiny přeloženy,“ doplňuje ředitel knihovny Jan Kaňka.

Výstava představí také grafické řešení vydávání Kunderových knih. Nabídne i bezprostřední ohlasy z recenzí z různých světových médií a formou slovníku pak autorovu specifickou románovou estetiku. Návštěvníci si boudou moci prohlédnout také první vydání autorových knih nebo souborné vydání Kunderova díla v prestižní edici La Bibliothéque de la Pléiade francouzského nakladatelství Gallimard. V této edici vychází díla autorů světové klasiky, a právě to Kunderovo vyšlo poprvé v roce 2011. A následně po vydání Slavnosti bezvýznamnosti se dočkalo opakovaného vydání v roce 2017.

Grafické a prostorové řešení výstavy navrhl architekt Martin Hrdina. Autorem obsahové části je potom Tomáš Kubíček, ředitel Moravské zemské knihovny, který výstavu ve Zlíně slavnostně zahájí ve středu 29. června v 17:00 hodin.

Gabriela Škrabalová