Průvod maškar, vodění medvěda nebo pochovávání basy. Východní Morava ožije fašankovým veselím
Průvod maškar, vodění medvěda nebo pochovávání basy. Východní Morava ožije fašankovým veselím
foto: archiv fašanku ve Strání. Autor: Barbora Macková

Zlínský kraj – Vánoce za námi, Velikonoce daleko před námi. Na co se těšit v únorovém mezidobí? Samozřejmě, že na tradiční masopustní reje, které se budou až do popeleční středy konat po celé Východní Moravě.
Ač jindy kulturně, jazykově i nábožensky rozmanitý region Zlínského kraje, v jednom je přeci jen jednotný. Fašanků, tedy tradičních veselých a kostýmovaných masopustních rejů, se nechce vzdát za žádnou cenu a uskuteční je i v náročnějších podmínkách letošního roku.

„Nepřekvapilo nás, že se fašanky konají. Je to staletá, vůči nevlídným dobám odolná tradice,“ říká ředitelka Centrály cestovního ruchu Východní Moravy Zuzana Vojtová. „Východní Morava je region plných emocí, rozpustilost před obdobím velkého půstu je přímo legendární. Symbolem všeho je průvod maškar, v němž nechybí například medvěd,“ dodala Vojtová.

Prvním dnem předvelikonočního půstu je popeleční středa, která letos vychází na 2. března. Pořadatelé proto své fašanky naplánovali zejména na dva víkendy, které tomuto meznímu datu předchází. Hlavní masopustní akce se tak letos na Východní Moravě uskuteční v sobotu 19. února, v sobotu 26. února a dokonce i začátkem března.

V sobotu 19. února se konal v pořadí 22. Lešetínský fašank ve Zlíně, který byl přizpůsoben oslavám výročí 700 let od první písemné zmínky o městě. Mohli jste zde potkat i královnu Elišku Rejčku spjatou s historií města. Návštěvníky této akce čekalo vedle různých vystoupení i sledování tradičního průvodu hlavně velkolepé a vždy originální pochovávání basy.

O týden později, v sobotu 26. února, se uskuteční událost s ještě delší tradicí. Pod názvem Festival masopustních tradic Fašank 2022 na vás ve Strání čeká 35. ročník nádherné, všemi smysly vnímatelné východomoravské veselice. Kvůli covidu se sice omezuje na venkovní program, ale i ten nabídne pestrou škálu zážitků – v centru obce Strání u zámečku bude jarmark tradičních řemesel, prodej výrobků včetně zabíjačky a především přehlídka masopustních tradic. Zajisté nebude chybět proslulý mečový tanec Pod šable. Lákavou součástí rozverné soboty bude den otevřených dveří v místní sklárně Ladislava Breznického.

Výstřelem z děla odstartuje v sobotu 26. února ve 13.00 hodin také fašankový průvod v Kunovicích. Návštěvníci se mohou těšit na ochutnávku koblih od Tetiček, členek stejnojmenného sboru, které je budou nabízet v kulturním zařízení Pálenice. A v Areálu Jízdy králů se dočkáte také zabijačkových specialit od Mužského pěveckého sboru.

Ne tak rozsáhlý, ale určitě rovněž veselý a poutavý bude program v bělokarpatském Muzeu Bystřice pod Lopeníkem. I jeho pracovníci se na návštěvníky těší v sobotu 26. února, a to od 9 do 14 hodin. Odpoledne navíc zahrají pověstní Bystřičtí heligónkáři.

Deset minut po 10. hodině dorazí v sobotu 26. února na Hanácké náměstí v Kroměříži veselé maškary s medvědem. Od 9 do 17 hodin zde bude probíhat tradiční Masopustní jarmark. V nabídce bude spousta dobrot a zábavy, po celý den bude hrát cimbálová muzika Denica. Rodiny s dětmi jistě potěší masopustní karneval, který začne v 10.30.

Na vodění medvěda a masopustní speciality jste v sobotu 26. února srdečně zváni také do Bystřice pod Hostýnem proslavené nedalekým poutním místem a též evropsky významnou tradicí výroby ohýbaného nábytku. Prodej masopustních specialit a fašankové veselí na bystřickém náměstí TGM začne v 10.30.

Pokud se na veselí mezi lidmi necítíte a přivítáte komornější atmosféru, navštivte expozice a výstavy věnované tomuto pozoruhodnému fenoménu. Zve vás například Muzeum luhačovického Zálesí v Luhačovicích. Pokud budete chtít ochutnat něco dobrého na zub, zastavte se 26. února na Masopustním jarmarku, který se bude v čase od 10 do 17 hodin konat před poštou a radnicí v Luhačovicích.

Ne všechny fašanky se uskuteční o víkendu. Na pondělí 28. února si lidovou zábavu, poslední před půstem, naplánovali v Korytné. Od 10. hodiny dopolední se koná obchůzka krojovaných mládenců za doprovodu dechové hudby, večer pak propukne zábava s tancem v kulturním domě.

Doslova v poslední možný den, v úterý 1. března, si uspořádají fašanky ve Valašských Kloboukách. Pod heslem: Fašanky, fašanky s černými fúsy / pantáta bachratý tancovat musí se bude před klobouckým íčkem tancovat s medvědem, popíjet a užívat dobrot po celý den.

Od popeleční středy, tedy od 2. března, nastává čtyřicetidenní půst, který je zakončen až Velikonocemi, největším křesťanským svátkem, který oslavuje vzkříšeného Krista.

Kateřina Nosková