Na sochu Jana Antonína Bati v Otrokovicích přispěla i veřejnost
Na sochu Jana Antonína Bati v Otrokovicích přispěla i veřejnost
foto: Město Otrokovice

Zlínský kraj – Už zanedlouho bude v Otrokovicích slavnostně odhalena socha Jana Antonína Bati od akademického sochaře Radima Hankeho. Na vybudování sochy přispěli prostřednictvím sbírky také jednotlivci a firmy z řad veřejnosti. Podařilo se vybrat částku ve výši 242 258 korun.

V únoru 2021 se vedení města Otrokovice rozhodlo, že chce občanům připomínat pro Otrokovice mimořádně významnou osobnost Jana Antonína Bati, který stál u rozkvětu města, a zároveň vytvořit důstojné pietní místo pro uctění jeho památky. Vzniklo tak umělecké dílo, které bude umístěno v parku před Společenským domem.

Autorem díla je akademický sochař Radim Hanke, který je jediným sochařem v České republice a pravděpodobně i ve světě, jenž po roce 1989 vytvořil a realizoval plastiky Jana Antonína Bati. „Socha Jana Antonína Bati je specifickým dílem. Autor skulptury, akademický sochař Radim Hanke, je vzhledem ke své předchozí činnosti v současnosti jediným tvůrcem, který byl schopen v požadovaném čase plastiku vytvořit,“ uvedla starostka Otrokovic Hana Večerková.

Radim Hanke vytvořil rovněž pomník Tomáše a Jana Antonína Bati ve Zlíně v roce 2007 a bustu J. A. Bati, která byla zhotovena pro jeho rodinu a brazilská města.

Otrokovice, jak je známe dnes, byly doslova na zelené louce vybudovány firmou Baťa. Jejím vlastníkem a šéfem byl po svém tragicky zesnulém nevlastním bratrovi právě Jan Antonín Baťa. Zejména v době jeho vedení firmy byla zbudována většina z toho, co je pro dnešní Otrokovice charakteristické.

„Vybudováním pomníku v samém srdci baťovských Otrokovic v parku mezi bývalými pomocnými závody a Společenským domem splatíme alespoň částečně dějinný dluh, který město vůči svému velkému budovateli má. Současně bude důstojným doplněním již existujícího pomníku Tomáše Bati,“ objasnila smysl vybudování nového pomníku Hana Večerková.

Vybudování sochy vyšlo radnici přibližně na 1,5 milionu korun. Na sochu mohla přispívat i veřejnost prostřednictvím veřejné sbírky. Celkem 27 dárců vybralo částku ve výši 242 258 korun. Největším přispěvatelem byla společnost Continental Barum a město Zlín.

Slavnostní odhalení sochy Jana Antonína Bati se uskuteční v pondělí 7. března.

Kateřina Nosková