Chaverut začal debatou o situaci na Blízkém Východě
Chaverut začal debatou o situaci na Blízkém Východě
foto: MěÚ Valašské Meziříčí

Val. Meziříčí – V neděli 20. února odstartoval již 18. ročník unikátního valašskomeziříčského festivalu věnovaného Izraeli. Zahájila jej diskuze mezi velvyslankyní Státu Izrael v ČR Annou Azari a senátorem Pavlem Fischerem, na kterou naváží další besedy, přednášky či hudební vystoupení. Chaverut – Přátelství vyvrcholí v neděli 3. dubna Tryznou k projevům a důsledkům holocaustu.

Tradiční festival zahájila slavnostní vernisáž výstavy Druhý život českých svitků Tóry v Muzejním a galerijním centru zámku Žerotínů. Návštěvníkům nabízí nejen zajímavý pohled do historie, ale mohou během ní shlédnout i několik cenných originálů. Následně se hosté sešli ve velkém zámeckém sále, aby diskutovali o Aktuální situaci na Blízkém Východě.

„Beseda se nesla ve velice přátelském duchu. Paní velvyslankyně Anna Azari a senátor Pavel Fischer diskutovali také o vzájemných česko-izraelských vztazích, které jsou na velmi dobré úrovni. Diváci v sále i ti, kteří si pustili online přenos tak nahlédli pod pokličku života v Izraeli a českého i světového pohledu na poměrně mladý stát, kterým Izrael je,“ zhodnotila průběh besedy místostarostka Zdislava Odstrčilová a pokračovala: „I když se program a návštěva obou hostů nesli v duchu zpřísněných bezpečnostních opatření, na která nejsme zvyklí, myslím si, že se diskuze opravdu vydařila. Paní velvyslankyně i pan senátor si navíc pochvalovali návštěvu našeho města a moc se jim líbila i Moravská gobelínová manufaktura. Věřím, že se do Valašského Meziříčí ještě vrátí.“

Festival Chaverut – Přátelství pořádá město Valašské Meziříčí ve spolupráci s českou pobočkou Mezinárodního křesťanského velvyslanectví v Jeruzalémě (ICEJ). Letos probíhá již 18. ročník.

Kompletní program 18. ročníku festivalu Chaverut – Přátelství

1. Pondělí 21. února v 19.00

Kino VALMEZ

Film Svatební plán (2016) - romantická komedie ze současného Izraele.

2. Čtvrtek 24. února v 17.00

Velký sál zámku Žerotínů

Přednáška na téma Tóra jako strom života – význam Tóry v židovské tradici - teolog Pavel Hošek (pořádáno ve spolupráci s místní pobočkou České křesťanské akademie). (S)

3. Pondělí 28. února v 19.30

Velký sál zámku Žerotínů

Létající rabín - koncert známé klezmerové kapely.

4. Středa 2. března v 18.00

Kino VALMEZ

Autorské čtení z knihy Hana - spisovatelka Alena Mornštajnová. Benefiční akce ve prospěch Nadace člověk člověku. (S)

5. Neděle 6. března v 16.00

M-klub v zámku Žerotínů

Přednáška Chasidé a tajemství Tóry - chasidský rabín Jair Jirmijahu Jerochim. (S)

6. Čtvrtek 10. března v 17.30

Kino VALMEZ, malý sál

Přednáška Izrael včera, dnes a zítra z pohledu Knihy knih - vedoucí regionální kanceláře ICEJ pro Valašsko Jindřich Kimler. (S)

7. Neděle 20. března v 16.30

Muzejní a galerijní centrum v zámku Žerotínů

Dernisáž výstavy Druhý život českých svitků Tóry. Průvodní slovo předseda židovského pohřebního bratrstva Chevra kadiša Chaim Kočí.

8. Neděle 20. března v 17.00

M-klub v zámku Žerotínů

Přednáška Moše rabejnu – Mojžíš, náš učitel - předseda židovského pohřebního bratrstva Chevra kadiša Chaim Kočí. (S)

9. Neděle 27. března ve 14.00

Komentovaná procházka po židovských památkách a kamenech zmizelých – provází vedoucí Muzejního a galerijního centra Jan Anlauf a referent pro kulturu a památky MěÚ Petr Zajíc. Sraz u Turistického informačního centra na zadním nádvoří zámku Žerotínů.

10. Neděle 3. dubna v 16.00

Kino Valmez

Tryzna k projevům a důsledkům holocaustu - hosté: rabín Menaše Kliment (Židovská obec Brno), přeživší holocaustu Michaela Vidláková, zástupci Židovských obcí Olomouc a Ostrava, zástupci křesťanských církví a města Valašské Meziříčí. (S)

Upozornění · (S) – akce je přenášena online („stream“) nebo ze záznamu na www.kzvalmez.cz. · Aktuální informace o změnách a případných omezeních na www.kzvalmez.cz.

· Změna programu vyhrazena!

Bc. Jakub Mikuš, tiskový mluvčí MěÚ Valašské Meziříčí