Odhalte kouzlo sušeného ovoce. Na zámku Vsetín začala nová výstava
Odhalte kouzlo sušeného ovoce. Na zámku Vsetín začala nová výstava
foto: Muzeum regionu Valašsko, p. o.

Vsetín – Poučná i hravá. Taková je nová výstava s názvem Někdo to rád sušené, která odstartovala v úterý 14. září na zámku Vsetín. Muzeum regionu Valašsko vás v ní provede historií i současností sušení ovoce (nejen) na Horním Vsacku. Čeká vás zajímavé poznání i spousta interaktivit, včetně kopie tradiční valašské sušárny.
   Muzeum zvolilo zářijové datum uvedení výstavy zcela záměrně. Vždyť co jiného je pro podzim na Valašsku typičtější, než právě zpracování ovoce. Navzdory zakořeněným mýtům o Valašsku jako kraji slivovice to ale tentokrát nebude o jeho přeměně na pálenku, nýbrž sušení. „V uplynulých staletích se tady sice pilo kde co, ale kvalitní ovocná pálenka to rozhodně nebyla. Úroda z ovocných sadů mnohem častěji končila v sušírnách ovoce, jež byly v dávnější minulosti zcela běžnou součástí valašské krajiny. V první polovině 20. století sice začala obliba sušení ovoce z mnoha příčin razantně slábnout, nikdy však nevymizela úplně. A v současnosti se k ní lidé začínají opět vracet,“ uvedla historička Muzea regionu Valašsko a kurátorka výstavy Ivana Spitzer Ostřanská.
   Autoři výstavy při její přípravě vycházeli z rozsáhlého výzkumu tradičních sušíren, kterému se muzeum věnuje od roku 2016. „Zaměřili jsme se v něm zejména na oblast Horního Vsacka. Vyjíždíme do terénu, studujeme v dobové literatuře a hledáme v archivních materiálech. Hodně nás těší i to, že některé chátrající stavby se díky naší aktivitě daří zachránit a uchovat pro další generace,“ doplnil kurátor výstavy a spoluautor výzkumu Lukáš Spitzer.
   Výstava na zámku Vsetín vás seznámí s příběhem sušíren prostřednictvím dobových fotografií, poutavých textů a spousty interaktivit pro děti i dospělé. Kromě jiného si budete moci prohlédnout zvenku i zevnitř zmenšenou kopii tradiční sušírny. „Součástí výstavy je i několik zajímavých doprovodných akcí. V rámci Vsetínské noci (pátek 17. září – pozn.) proběhnou komentované prohlídky s autorkou výstavy. V polovině října chystáme exkurze do funkční sušárny a v listopadu doplňující výstavu ovoce a tradičních krajových odrůd. Vrcholnou událostí pak bude křest recenzované monografie o hornovsackých sušárnách ovoce, která je aktuálním výstupem z našeho dosavadního výzkumu,“ doplnil ředitel Muzea regionu Valašsko Tomáš Vitásek.
   Na výstavu Někdo to rád sušené pozvala i Zuzana Fišerová, radní pro oblast školství a kultury Zlínského kraje, který je zřizovatelem muzea. „Sušení ovoce patří k trochu pozapomenutým odkazům našich předků a já jsem moc ráda, že ho Muzeum regionu Valašsko tímto způsobem připomíná současným generacím. Výstavu můžu jen doporučit. To své si v ní najdou děti i dospělí, ať už budou chtít načerpat nové poznatky nebo se pobavit,“ prohlásila Fišerová.
   Realizace výstavy byla finančně podpořena grantem Ministerstva kultury. Další podrobnosti najdete na www.muzeumvalassko.cz.
Jiří Koňařík, propagační pracovník Muzea regionu Valašsko