Nový dokument přibližuje život valašského vynálezce Josefa Sousedíka
Nový dokument přibližuje život valašského vynálezce Josefa Sousedíka
foto: Krajský úřad Zlínského kraje

Zlínský kraj – Další z filmů podpořených Zlínským krajem míří do kin a televize. Ve středu 2. listopadu spatřili diváci poprvé nový dokument o vynálezci Josefu Sousedíkovi s názvem Edison ze Vsetína. Premiéru měl v aule Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Vznik filmu podpořil Zlínský kraj částkou 288 tisíc korun.

Dokument o vynálezci, podnikateli a podporovateli protinacistického odboje na Valašsku Josefu Sousedíkovi s názvem Edison ze Vsetína bude mít premiéru ve středu 2. listopadu v 18 hodin v aule Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Vznik filmu podpořil Zlínský kraj částkou 288 tisíc korun.

Jedná se o druhý dokument zabývající se životem a prací významného vsetínského rodáka Josefa Sousedíka z dílny režiséra Martina Pátka. Film Edison ze Vsetína je, stejně jako předchozí projekt Osudová strela, takzvaným dokudramatem (dokumentem s hranými scénami). „Akcentuje osobní i pracovní osudy hlavní postavy, věnuje se Sousedíkově podpoře partyzánského hnutí na Valašsku, která se mu stala osudnou, protože zemřel při výslechu v úřadovně vsetínského gestapa v roce 1944,“ popsal režisér Martin Pátek.

Filmový štáb natáčel během podzimu loňského roku, většinu scén pořídil ve Vsetíně. Záběry vznikaly mimo jiné ve společnosti TES Vsetín, s.r.o., která navazuje na tradici podnikatelských aktivit legendárního vsetínského továrníka. Autentické scény z výslechu Sousedíka na gestapu vznikly v budově bývalého okresního úřadu na vsetínském Horním náměstí, která k těmto účelům během druhé světové války sloužila. „Zajímavostí je, že role Josefa Sousedíka se v hraných částech dokumentu chopil jeho vnuk Tomáš. Jejich podoba je neuvěřitelná a dodává filmu další rozměr,“ doplnil producent filmu Aleš Hudský.

„Josef Sousedík byl významnou osobností nejen Vsetína, ale celé republiky. Jeho osudy jsou pozoruhodné a filmové zpracování si zaslouží. Proto jsme rádi, že filmaři vyrazili po jeho stopách na Vsetín. Rádi jsme s filmovým štábem spolupracovali a na výsledek se moc těším,“ uvedl místostarosta Vsetína Pavel Bartoň.

Oba dokumenty se letos objeví v programu České televize. „Ve spolupráci s partnery hodláme uskutečnit veřejné slavnostní předpremiéry v kinech na Vsetíně, ve Zlíně, v Kopřivnici, v Praze v Národním technickém muzeu, a také v technických muzeích v Berlíně a Mnichově,“ dodal Aleš Hudský.

Z programu na podporu audiovizuální tvorby celkově už Zlínský kraj podpořil projekty v hodnotě 32 milionů korun. Natočeny díky tomu byly například filmy Úsměvy smutných mužů, dokudrama mapující životní příběh Jana Amose Komenského Jako letní sníh, komedie Kdyby radši hořelo či rodinné drama Atlas ptáků. „Jsem ráda, že mezi podpořenými filmy je i dokument o slavném vynálezci z Valašska, jehož příběh si rozhodně zaslouží pozornost. V letošním roce jsme rozdělili celkem šest milionů korun mezi pětici projektů. Podporou kinematografie přispíváme ke zkvalitnění a zachování tradičního kreativního odvětví, zatraktivnění Zlínského kraje a současně podporujeme vznik nových pracovních příležitostí, které s sebou natáčení přináší,“ uzavřela krajská radní zodpovědná za kulturu a školství Zuzana Fišerová.

Soňa Ličková, tisková mluvčí Zlínského kraje