Nová výstava fotografií chce lidem přiblížit problematiku autismu
Nová výstava fotografií chce lidem přiblížit problematiku autismu
foto: UTB

Zlínský kraj – Jinakost nemusí být překážkou, ale naopak mostem mezi námi. To je hlavní myšlenka nové fotografické výstavy s názvem „Vnímám svět jinak, přesto v něm žiju s vámi“. Výstava, na které spolupracovali studenti Baťovy univerzity společně s neziskovou organizací Za sklem, přibližuje široké veřejnosti problematiku autismu.
Vystavené fotografie vytvořili studenti ateliéru Reklamní fotografie Fakulty multimediálních studií Baťovy univerzity pod vedením fotografa Jana Jindry. Výstava obsahuje soubor 28 fotografií lidí s poruchou autistického spektra i bez ní. Poselství výstavy je jasné – lidé s touto poruchou se na první pohled nijak neliší od většinové společnosti. Jen vnímají svět trochu jinak…

„Každý jsme jiný a přitom všichni toužíme po stejných věcech, jako je láska, přátelství či pocit bezpečí. Lidé na spektru autismu to mají stejně, i když jsou často většinovou společností vnímáni, že jsou rádi ve svém světě jinakosti a nepotřebují nás. Rádi bychom touto výstavou přiblížili široké veřejnosti problematiku autismu a poukázali na to, že jinakost nemusí být překážkou, ale naopak mostem mezi námi,“ uvedla koordinátorka společenských aktivit Za sklem a spoluautorka projektu Saskia Mišová.

Myšlenka o výstavě vznikla v létě minulého roku, kdy začala i spolupráce zlínské umělecké fakulty a organizace Za sklem, která ve Zlíně, Olomouci, Praze a Brně pomáhá lidem s poruchou autistického spektra a jejich rodinám. O výstavě se od začátku uvažovalo jako o putovní, proto ji po Zlíně čekají další zastávky po celé České republice.

„Projekt je pro nás významný nejen svým sociálním a společenským přesahem, ale také díky propojování studentů a pedagogů ateliérů Reklamní fotografie, Grafického designu, Audiovizuální tvorby, Prostorové tvorby, Arts Managementu a Ústavu marketingových komunikací,” říká manažerka Centra kreativních průmyslů a podnikání Jitka Alexová, která spolupráci s organizací Za sklem koordinovala.

Po Zlíně výstava zavítá i do dalších měst České republiky. „Jednáme s majiteli zajímavých prostor v Brně, Olomouci i Praze. Naším cílem je, aby výstava byla příští dva roky k vidění ve všech krajských městech. Protože je celý soubor přeložený i do angličtiny, bude naší snahou s výstavou vyjet i za hranice republiky,“ dodává Saskia Mišová.

Výstava bude k vidění ve vestibulu Krajské knihovny Františka Bartoše ve Zlíně až do konce dubna.

Kateřina Nosková