Na zámku Vsetín končí výstavy o koních, lidech a skle
Na zámku Vsetín končí výstavy o koních, lidech a skle
foto: Muzeum regionu Valašsko

Vsetín – Už jen do neděle 11. září si mohou návštěvníci Muzea regionu Valašsko na zámku Vsetín prohlédnout dvojici úspěšných výstav Byl jednou jeden kůň a B. A. G. – Bohemia Art Glass. Od 25. září je v obou prostorech nahradí velká multioborová výstava Jak se do lesa volá.

Hravá výstava ostravského Centra pro rodinu a sociální péči s názvem Byl jednou jeden kůň je na vsetínském zámku k vidění od začátku května. Návštěvníci se dozvídají spoustu zajímavostí o odvěkém soužití člověka s koněm a navíc se zábavnou formou učí sedlat nebo rozpoznávat druhy podkov, jezdeckých překážek či plemen koní. Velkou oblibu si získaly i další interaktivity jako házení podkovou a lasem nebo skládání legendárního Trojského koně. „Naše muzeum výstavu doplnilo o motiv koně v regionálním výtvarném umění, historii využití na Valašsku či fenomén formanství prezentovaný historickými předměty z bohaté etnografické sbírky,“ uvedla jedna z kurátorek Milada Fohlerová. Výstavu si za čtyři měsíce jejího konání prohlédly tisíce lidí. Pokud mezi ně nepatříte, máte čas už jen do neděle 11. září.

Ve stejný den, jako Byl jednou jeden kůň, končí na zámku Vsetín i další úspěšná výstava s názvem B. A. G. – Bohemia Art Glass. Ta přináší ohlédnutí za desetiletou historií legendární vsetínské sklárny, která fungovala v letech 1992 až 2002 a proslavila náš region u nás i v zahraničí. K vidění je výběr z tehdejší originální produkce, unikátní fotografie a redesign výrobků od studentů sklářské školy ve Val. Meziříčí. „Prohlédnout si můžete i jediné dochované video zachycující výrobu v této huti,“ doplnila kurátorka výstavy Olga Méhešová.

Zámek Vsetín je otevřen každý den kromě pondělí, vždy od 9 do 17 hodin. Kromě zmiňovaných dvou výstav si můžete prohlédnout ještě jednu, která ukazuje nejlepší snímky z 5. bienále tradiční fotografické soutěže Valašsko – můj domov. Během návštěvy rozhodně nevynechejte ani zdejší stálé expozice o historii, životě a přírodě na Valašsku, oblíbený Templářský sklípek s rytířskou hernou či úžasnou vyhlídku z 60 metrů vysoké zámecké věže. Další podrobnosti najdete na www.muzeumvalassko.cz.

Jiří Koňařík, propagační pracovník Muzea regionu Valašsko