Třídenní Valašské záření 2022 představuje páteční program
Třídenní Valašské záření 2022 představuje páteční program
foto: DK Vsetín

Vsetín – Čtyřiadvacátý ročník multižánrového festivalu Valašské záření přinese opět po roce dny plné pestrého kulturního programu. Tradiční vsetínská kulturní událost se letos bude konat na dvou pódiích v pátek a sobotu 9. – 10. září. Premiérově přibude koncert filharmonie Hradec Králové v podvečer v neděli 11. září na Svárově. Program za finanční podpory Města Vsetín připravuje Dům kultury Vsetín a Alcedo – středisko volného času a plavecká škola Vsetín.

„Program Valašského záření nabídne přehlídku různých hudebních žánrů. Myslí na dětské návštěvníky, střední věkovou skupinu i milovníky rocku a popu. Návštěvníci se můžou těšit i na filmy, výstavy a jarmark. Festival opět bude letos prostorem pro setkání a třeba i rozšíření hudebních obzorů,“ zve všechny místostarosta pro kulturu Pavel Bartoň.

Páteční program na Dolním náměstí začíná v 9 hodin. Představí se zde děti ze vsetínských základních a mateřských škol spolu s interaktivními hrami a aktivitami Alceda. V dalších blocích se představí žáci vsetínských základních uměleckých škol a klubu Rubikon a v 16 hodin se mohou diváci těšit na vystoupení kapely Bombarďák a na jejich koncert pro děti plných divokých písní a ztřeštěných tanečků.

Od 17 hodiny startuje slavnostním zahájením program na Svárově. Zde pár minut po sedmnácté hodině spustí svoji show českých i zahraničních hitů teenagerská kapela Docela ze Vsetína.

Souběžně probíhající program na Dolním náměstí a Svárově již dává možnost volby každému podle nálady a vkusu.

Na Dolním náměstí vystoupí od 17:30 vsetínský muzikant a showman Bolek Vjaclovský a v 19 hodin ho vystřídá britská rocková kapela Mentulls, která uzavře hudební část dne. Od 20:30 se ve své exhibici představí vsetínský klub bojových sportů Fighters Spartakus a ve 21:30 páteční program na Dolním náměstí uzavře letní kino s životopisným filmem Zátopek.

Program na Svárově po úvodním rozjezdu pokračuje v 18:30 koncertem populárního zpěváka, textaře a skladatele Michala Hrůzy a jeho kapely Hrůzy. Ve 20 hodin se pak na stejném místě mohou diváci těšit na třináctičlennou formaci F dur JazzBand ze Zlína, která s charismatickou zpěvačkou představí svůj jazzový nářez. Ve 21:30 se pak se svým bandem představí zpěvačka, herečka a skladatelka Olga Lounová a páteční večer na Svárově ukončí vsetínská revivalová kapela Waťák.

Po roční odmlce nabízí páteční den také koncert ve velkém sále Domu kultury. V pátek 9. září od 20 hodin zde vystoupí legenda slovenské populární hudby Richard Müller. Jedná se o jediný koncert ve vnitřních prostorách a zároveň o jedinou placenou část festivalu. Vstupenky jsou k dostání v ceně od 390 Kč na www.dkvsetin.cz nebo na pokladně kina Vatra.

Po dobu konání festivalu bude, kromě vystoupení na pódiích, probíhat jarmark, ve foyer kina Vatra (od 15-19 hodin) můžete navštívit výstavu optických klamů nebo si vyzkoušet zvětšeniny deskových her na putovní hravé výstavě IQ play, na Galerii Stará Radnice si můžete prohlédnou 13. členskou výstavu Fotoklubu Vsetín anebo zavítat do kina Vatra na filmové projekce dle aktuální nabídky.

Podrobný program lze najít na www.dkvsetin.cz. Ostatní interprety bude Dům kultury Vsetín průběžně představovat na svých webových stránkách, Facebooku a Instagramu.

Petra Vaňková, DK Vsetín, Jana Raszková, tisková mluvčí MěÚ Vsetín