Na Rožnovské slavnosti můžete vyrazit Zpívajícím parním vlakem
Na Rožnovské slavnosti můžete vyrazit Zpívajícím parním vlakem
foto: MěÚ Rožnov

Rožnov - Jubilejní 40. ročník Mezinárodního folklorního festivalu Rožnovské slavnosti je za dveřmi. Jeden z tradičních vrcholů hlavní letní sezony se uskuteční od čtvrtka 4. do neděle 7. července v Rožnově pod Radhoštěm a přinese pestrý program plný tance, zpěvu a zábavy. Během čtyř festivalových dnů se v 30 programech představí na 800 účinkujících z Lašska, Slovácka i z Čech, ze Slovenska, Bosny a Hercegoviny, Ukrajiny a z Mexika. Na festival do Rožnova se můžete vydat také parním vlakem z Valašského Meziříčí, který jede v sobotu 6. července a nese podtitul Zpívající vlak.
Populární Rožnovské slavnosti, které se konají každé dva roky, slaví letos svůj 40. ročník a oslava to bude velmi důstojná. Od čtvrtka do neděle se ve třiceti programech představí na 800 účinkujících z Lašska, Slovácka i z Čech, ze Slovenska, Bosny a Hercegoviny, ale také z Ukrajiny či z Mexika. Záštitu nad festivalem převzali ministr kultury ČR Antonín Staněk, hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek, hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák a starosta města Rožnov pod Radhoštěm Radim Holiš. Všichni milovníci folkloru a všeho, co k tomu patří, se mohou těšit na nabitý čtyřdenní program a také dvě super novinky. Představeny budou dva fenomény zapsané do Reprezentativního seznamu nehmotného kulturního dědictví lidstva UNESCO. Ze zahraničí to bude mexické Mariachi (souhra strunných a dechových nástrojů) v podání mexického souboru s tanečníky (MONARCA DE MEXICO) a z naší vlasti se jedná o modrotisk, který byl nedávno nově připsán do seznamu UNESCO (výstavka na Radnici, s tvořivou dílnou pro děti i dospělé – výroba modrotiskové holubičky).
   Na Rožnovské slavnosti se můžete vydat i parním vláčkem. Další z jízd ze série Rožnovské parní léto se totiž koná v sobotu 6. července. Parní lokomotiva přiveze své pasažéry z Valašského Meziříčí do Rožnova pod Radhoštěm, kde právě v sobotu vrcholí Rožnovské slavnosti. Jízda nese podtitul „Zpívající vlak“ a je jasné, že vláčkem pojede kapela, která zahraje k tanci i zpěvu a bude tou nejlepší živou pozvánkou na Rožnovské slavnosti.
   Jízdní časy parního vláčku v sobotu 6. července jsou následující: z Valašského Meziříčí se jede v 9.10 a v 13.10 hodin, zpět z Rožnova do Valašského Meziříčí se pak jede v 11.00 a v 15.00. Jízdenky nejsou v předprodeji, jízdenky je možné zakoupit pouze v den jízdy přímo ve vlaku.
Marek Havran, MěÚ Rožnov p. R.