Muzeum zve na výstavu o lesích na Valašsku
Muzeum zve na výstavu o lesích na Valašsku
foto: Muzeum regionu Valašsko

Vsetín – Netradiční sondu do valašských hvozdů z pohledu různých oborů lidského vědění – od historie, přes biologii až po etnografii – nabízí nová výstava, která je od neděle 25. září k vidění v Muzeu regionu Valašsko na zámku Vsetín. Prohlédnout si ji můžete až do února příštího roku, její součástí bude i několik doprovodných programů.

Výstava přibližuje valašské lesy jako komplexní ekosystém a zároveň ukazuje, jakým způsobem do něj vstupoval a stále vstupuje člověk. „Vycházíme přitom z výsledků výzkumů našich odborných pracovníků a bohatého sbírkového fondu,“ uvedl kurátor výstavy a historik Muzea regionu Valašsko Pavel Mašláň.

Jak se do lesa volá je tak rozsáhlý projekt, že pro něj bylo potřeba rezervovat oba dva hlavní výstavní prostory vsetínského zámku. „Prolíná se v něm hodně široké spektrum témat. Biologicko-ekologická část ukazuje přirozenou skladba lesů kontra lesy hospodářské, jejich druhové složení, ohrožení škůdci, význam pro klima či hydrologické poměry. Historický pohled zase přibližuje vývoj lesního hospodaření v regionu, celkovou proměnu vnímání lesa člověkem v průběhu staletí a dnes již zaniklá lesní řemesla jako dehtářství, uhlířství či potašárny. Etnografická část výstavy představuje les jako klíčový zdroj materiálu pro obyvatele regionu a vlastní využití dřeva. Zároveň se zabývá i reflexí lesa v lidové kultuře,“ přiblížil Mašláň.

Výstava podpořená Ministerstvem kultury ČR je na zámku Vsetín k vidění každý den kromě pondělí, vždy od 9 do 17 hodin. Při návštěvě muzea si určitě prohlédněte i výstavu fotografií Valašsko, můj domov a rozsáhlou stálou expozici o Valašsku. K oblíbeným lákadlům patří také Templářský sklípek s rytířskou hernou nebo 60 metrů vysoká vyhlídka ze zámecké věže. Více o programu nejen v této pobočce Muzea regionu Valašsko najdete na www.muzeumvalassko.cz nebo FB a Instagramu @muzeumregionuvalassko.

Jiří Koňařík, propagační pracovník Muzea regionu Valašsko