Muzeum regionu Valašsko je zpět
Muzeum regionu Valašsko je zpět
foto: Muzeum regionu Valašsko, p. o.

Valašsko – Takřka půl roku trvalo uzavření objektů Muzea regionu Valašsko, které si vynutila celostátní uzávěra kvůli koronaviru. Od pondělí 10. května ale vláda uvolnila restrikce, a tak mohou opět otevřít své brány veřejnosti. Aby uchránilo zdraví svých návštěvníků, připravilo muzeum samozřejmě všechna potřebná a doporučená epidemiologická opatření. Podrobnosti najdete na stránkách www.muzeumvalassko.cz.

Zámek Vsetín
Vsetínský zámek je přístupný veřejnosti každý den mimo pondělí od 9:00 do 17:00 hodin a otevře tedy až v úterý 11. května. Prohlédnout si můžete úspěšnou výstavu o historii valašských hospod Ve stínu pípy, která měla původně končit v lednu, ale muzeum se jí rozhodlo prodloužit až do 30. května. Kromě ní se můžete těšit i na novinku s názvem Milování v přírodě, jež vás zavede do světa námluv a rozmnožování v živočišné říši kolem nás. Návštěvníky čeká i stálá expozice o Valašsku a další lákadla jako Templářský sklípek s rytířskou hernou či krásná vyhlídka z 60 m vysoké věže.
Zámek Lešná u Valašského Meziříčí
Lešenský zámek otevírá denně mimo pondělí od 9:00 do 16:00 hodin, takže i on bude přístupný až od úterý 11. května. Muzeum regionu Valašsko pro vás připravilo novou zajímavou výstavu Mince a platidla o historii peněz, jak je neznáte. Prohlédnout si můžete i dvě menší výstavy Po stopách velkých šelem (fotografie z přírody kolem nás) a Adolf Růžička: Návrhy nábytku (nákresy nábytku z přelomu 19. a 20. století). Zámek jinak bude opět lákat i na krásné historické interiéry se vzácnými prvky a mobiliářem rodiny Kinských z 19. století, environmentální hernu pro děti či zdejší anglický park, který v tomto období začíná hrát barvami a vůněmi kvetoucích rostlin a keřů.
Hvězdárna Vsetín
Hvězdárna Vsetín jako jediná z objektů Muzea regionu Valašsko rozjede provoz již v pondělí 10. května. Otevřena je v pracovních dnech od 9:00 do 15:00 hodin, během nichž nabízí exkurzí do kopule s dalekohledy a dalších vnitřních i venkovních prostor, včetně zdejší meteorologické stanice ČHMÚ. Součástí exkurze je i pozorování Slunce. Každý pátek, od 21:00 do 23:00 hodin, navíc probíhají Večerní astronomická pozorování. Po celý květen si budete moci prohlédnout i prvního posla léta – souhvězdí Herkula s krásnou hvězdokupou M13. Veškerá pozorování se ale uskutečňují pouze za vhodných podmínek.
Další objekty
Muzeum regionu Valašsko regionu Valašsko má ve své správě ještě dva objekty ve Valašském Meziříčí. Zámek Kinských prochází od roku 2019 rozsáhlou rekonstrukcí a otevřen má být letos na podzim. Těšit se můžete na své oblíbené akce a výstavy i zbrusu novou, moderně pojatou, expozici o vztahu člověka a přírody kolem nás. V kostele sv. Trojice bude během jarních měsíců doplněna expozice, momentálně je veřejnosti uzavřen.
Nebojte se do muzea
Provoz všech objektů Muzea regionu Valašsko se bude po znovuotevření řídit stanovenými epidemiologickými pravidly. Program se může měnit na základě aktuální situace, doporučujeme tedy sledovat stránky www.muzeumvalassko.cz nebo Facebook a Instagram @muzeumregionuvalassko.
Jiří Koňařík, propagační pracovník Muzea regionu Valašsko