Zámek Lešná u Valašského Meziříčí vyhlíží návrat návštěvníků
Zámek Lešná u Valašského Meziříčí vyhlíží návrat návštěvníků
foto: Muzeum regionu Valašsko, p. o.

Val. Meziříčí, Lešná – Možné znovuobnovení provozu už netrpělivě vyhlíží pobočky Muzea regionu Valašsko. Patří mezi ně i oblíbený zámek Lešná, jenž se nachází ve stejnojmenné obci nedaleko Valašského Meziříčí (směr Hranice n. M.). Termín otevření a rozsah programu v následujících týdnech bude hodně záviset na vývoji epidemiologické situace. Podívejme se tedy kousek dál a představme si, co pro vás muzeum v lešenském zámku chystá během letní sezony. Program se může měnit, a tak doporučujeme průběžně sledovat stránky www.muzeumvalassko.cz nebo Facebook a Instagram @muzeumregionuvalassko.

Restart bude pozvolný
   Hlavní sezona na zámku Lešná u Valašského Meziříčí běžně začíná už o Velikonocích. To ale už druhý rok za sebou kvůli koronaviru neplatí a památka v péči Muzea regionu Valašsko otevře brány opět se skoro dvouměsíčním zpožděním. Restart bude navíc hodně pozvolný, protože se dají očekávat různá omezení, hlavně co do počtu návštěvníků. Lešenský zámek bude po svém znovuotevření nejprve lákat hlavně na prohlídky zámeckých interiérů, novou interaktivní výstavu Mince a platidla či vyhlášený park, který se začíná během května měnit v barevnou oázu plnou barev a vůní.

Program během léta
   Pokud vydrží příznivý vývoj epidemiologické situace, mohly by se k výstavám a prohlídkám brzy přidat i zdejší oblíbené akce. Zda by to mohla být už tradiční Květinová slavnost, která se plánuje na neděli 23. května, je zatím velkou neznámou. Tady je ucelený přehled programu od června do září. Hlavní výstava: Mince a platidla – pohled do historie peněz, jak je neznáte. Komorní výstavy: Po stopách velkých šelem – fotografie z přírody kolem nás, Adolf Růžička: Návrhy nábytku – nákresy nábytku z přelomu 19. a 20. století, Botanické ilustrace (od června) – květy zahradních rostlin malované jemným štětcem bioložky Pavlíny Kourkové. Akce a programy: 6. června Den s pohádkou – pohádkový příběh a zábavné tvoření v nevšedních historických kulisách zámku, 13. června Lovecké slavnosti – prožijte příjemné odpoledne plné aktivit a ukázek s loveckou tématikou, 19. června Svatojánský podvečer – povídání Stanislava Chumchala o bylinách časného léta, od 1. července do 31. srpna Letní dobrodružství v muzeu – zpestřete si návštěvu muzea zábavnou pátračkou po truhle s pokladem, 14. a 28. července, 11. a 22. srpna Dostaveníčko v zámeckém parku – kostýmované prohlídky parku s atmosférou první republiky, 16. září Netopýří noc – příjemné setkání s povídáním o životě netopýrů, 28. září Svatováclavská vyjížďka – slavnostní jízda historických vozidel s doprovodným programem.

Sledujte aktuality z muzea
   Bližší informace najdete na muzejním webu www.muzeumvalassko.cz nebo Facebooku a Instagramu @muzeumregionuvalassko. Můžete si o ně také napsat na e-mail zamek.lesna@muzeumvalassko.cz či zatelefonovat na číslo 734 420 000.
Jiří Koňařík, propagační pracovník Muzea regionu Valašsko