Muzeum oživilo Christovy plkačky z Krásna
Muzeum oživilo Christovy plkačky z Krásna
Na snímku průvodkyně zámku Vsetín Jana Seitlová, která spolu s kolegyněmi zajišťuje prodej a distribuci knih Muzea regionu Valašsko. foto: František Mucha – archiv muzea

Val. Meziříčí - Vánoce už se pomalu ale jistě blíží. Pokud zvažujete nad dárkem pro někoho, kdo má rád historii, zajímavé příběhy a tradice Valašska, přinášíme vám zajímavý tip. Objednejte si z pohodlí domova knižní bestseller Muzea regionu Valašsko s názvem Městečko mých vzpomínek aneb Plkačky Leopolda Christa.
   Uznávaný akademický sochař se narodil (1906) a žil v Krásně – tehdy ještě samostatném městečku, které se až v roce 1924 stalo součástí Valašského Meziříčí. O večerech rád vyprávěl své malé dceři Blaničce příběhy z každodenního života zdejších obyvatel a jeho ženě se líbily natolik, že se je rozhodla sepsat na papír. Leopold pak přidal ještě kresby a fotografie z rodinného archivu, a tak vznikla unikátní kronika Krásna z počátku 20. století. „Zachycuje život chudáků, zemědělců, živnostníků i šlechty, život naplněný radostmi i smutkem, svázaný místními zvyklostmi i staletými tradicemi,“ přiblížila historička Muzea regionu Valašsko Ivana Spitzer Ostřanská.
   Právě ona vdechla Christovým vzpomínkám na staré Krásno, jež už dávno upadly v zapomnění, nový život a připravila rukopis kroniky k reedici. Muzeum regionu Valašsko knihu vydalo pod názvem Městečko mých vzpomínek aneb Plkačky Leopolda Christa v roce 2017. Kniha má 280 stran a stojí 250 Kč. Objednávat můžete na stránkách www.muzeumvalassko.cz v sekci Pro návštěvníky / Publikace a periodika. Na tomto místě najdete i řadu dalších zajímavých knih či periodik z produkce muzea. „Nemusíte pro ně nikam chodit, stačí párkrát kliknout a my vám je doručíme až domů. Doporučujeme se ozvat co nejdříve. Dá se očekávat, že před Vánoci bude Česká pošta, jejímž prostřednictvím knihy distribuujeme, zahlcena velkým počtem zásilek,“ dodala na závěr Spitzer Ostřanská.
Jiří Koňařík, propagační pracovník Muzeum regionu Valašsko, p. o.