Muzeum nabízí: Vytvořte si vlastní slivovici
Muzeum nabízí: Vytvořte si vlastní slivovici
foto: Muzeum regionu Valašsko

Val. Meziříčí – Na běžné poměry netradiční, pro Valašsko však vcelku příznačnou výtvarnou dílnu připravilo Muzeum regionu Valašsko na zámku Kinských ve Valašském Meziříčí. V neděli 23. října si tady budete moci přijít vyrobit svou vlastní láhev či skleničku na slivovici. Součástí je i komentovaná prohlídka výstavy Po kalíšku dáme v doprovodu kurátorky Kamily Valouškové.

Akce se uskuteční od 15 do 18 hodin. „V dílně budeme malovat skutečnými vypalovacími sklářskými barvami láhve či skleničky na pálenku. Kromě vlastní kreativity bude možné využít i předloh dle dobových etiket či návrhů regionálních malířů. Zájemci si mohou donést i své vlastní sklo. Hotové výrobky pak budou k vyzvednutí po vypálení od úterý 25. října,“ uvedla hlavní organizátorka akce Kamila Valoušková (na snímku).

Ta vezme účastníky akce i na komentovanou prohlídku výstavy Po kalíšku dáme, která je v zámku Kinských k vidění v rámci jednoho celku společně s oceňovanou výstavou Někdo to rád sušené. „Kromě zajímavostí o výrobě kalíškoviny ve valašských sklárnách se můžete těšit i na osvědčené regionální recepty likérů, včetně svatojánské ořechovky. Dojde i na dobové zprávy o hrozbách kořalečního moru. No a není vyloučeno, že i po kalíšku dáme,“ vzkazuje Valoušková.

Dvojvýstavu Někdo to rád sušené / Po kalíšku dáme můžete navštívit až do začátku ledna příštího roku. V zámku Kinských rozhodně nevynechejte ani moderní multimediální expozici Člověk v krajině, krajina v lidech. Pro děti jsou k dispozici vybavené herny, dospělí zase určitě ocení možnost odpočinout si po prohlídce ve stylové zámecké kavárně. Bezbariérovost objektu je zajištěna výtahem. Zámek je otevřen každý den kromě pondělí, vždy od 9 do 17 hodin. Další podrobnosti najdete na stránkách www.muzeumvalassko.cz nebo Facebooku a Instagramu @muzeumregionuvalassko.

Jiří Koňařík, propagační pracovník Muzea regionu Valašsko