Kázetko uvede inscenaci Baletky s Miřenkou Čechovou
Kázetko uvede inscenaci Baletky s Miřenkou Čechovou
foto: KZ Valašské Meziříčí

Val. Meziříčí – V Kázetku ve Valašském Meziříčí bude možné shlédnout scénický multimediální projekt Baletky pražského divadla Spitfire Company v hlavní roli s Miřenkou Čechovou. Představení se uskuteční ve velkém sále v pátek 21. října od 19 hodin. Vstupenky budou k dostání také na místě.

Před dvěma lety napsala a vydala v nakladatelství Paseka kontroverzní knihu Baletky nejvýraznější postava tuzemského moderního tance, Miřenka Čechová. Z té se stal bestseller, kterého se prodalo více jak deset tisíc výtisků. Následovalo multimediální představení metaBaletky, v němž na knihu navázala pouze nepřímo. To bylo uvedeno v minulém roce online z Paláce Akropolis.

Na začátku letošního roku připravila Miřenka Čechová, která byla také nominována na cenu Thálie za inscenaci Miss AmeriKa, divadelní dramatizaci knihy se stejným názvem Baletky. Uvádí jej Divadelní soubor Spitfire Company a představení přináší ponor do duše dívky bojující proti manipulaci, teroru a ztrátě vlastní identity černým humorem a dětskou naivní anarchií.

Multimediální scénický projekt Baletky sleduje za doprovodu bizarního a absurdního humoru, filmu, animace, živé hudby a v neposlední řadě baletu, člověka zmítaného strachem, destrukcí a zaslepenou poslušností. Pečlivé propojení všech složek se odehrává na pozadí surreálných, fyzicky expresivních obrazů a výtvarných objektů, které představují univerzálně platné fenomény manipulace a teroru. Je rebelie jediné východisko, jak se utkat se svíravým diktátem zkostnatělé instituce a nesnesitelnou nesvobodou?

Miřenka Čechová ve svých představeních ráda pracuje s výraznou vizuální a hudební složkou. K výtvarné spolupráci si přizvala malířku a sochařku Evu Matoušovou, která je autorkou scénografie a metaforických objektů. O hudební doprovod se stejně jako v metaBaletkách postarala DJka Mary C a skladatel Martin Tvrdý, s nímž Čechová vytvořila představení Miss AmeriKa.

Vstupenky na představení je možné pořídit online na stránkách Kázetka www.kzvalmez.cz nebo osobně v Turistickém informačním centru ve Valašském Meziříčí. K dostání budou samozřejmě také na místě před představením.

Ondřej Smolka, PR Manager KZ VM p.o.