Multižánrový U:FEST potřetí obohatí festivalovou scénu (nejen) v Rožnově p. R.
Multižánrový U:FEST potřetí obohatí festivalovou scénu (nejen) v Rožnově p. R.

Rožnov – Tématicky pokračuje ve vymezené lince, tedy ve zkoumání zprostředkování kultury a umění v době vysoké technologické digitalizace a umělé inteligence. U:FEST zajímá, jak se tento silně progresivní trend promítá do současného života a ovlivňuje již tradiční umělecké formáty. Třetí ročník festivalu se bude konat 7. a 8. června 2024, v areálu Brillovky na Bezručově ulici.

Návštěvníky opět čeká několik dramaturgických linek a doprovodné programy. Novinkou je páteční (7.6.) hudební workshop pro žáky a studenty s Omnionem, jednočlenným sebesmyčkovacím orchestrem, jehož vším je Tomáš Reindl. Večer na terase a sále Brillovky se vystoupí na Ventolin, místní Chorobopop, Hard to Frame, DJ Fefe či rapper z USA Onry Ozzborn. V sobotu se U:FEST rozvine do dalších prostor: nádvoří a 3. etáže. Návštěvníci se mohou těšit kapely na N.O.H.A., Sunbrella (UK), The Stylists, BoLs/sLoBa, Omniona, Telomante (ESP), DJ Josefa Sedloně, Foresta, Michala Macečka.

Headlinerem letošního U:Festu bude N.O.H.A. Kapela specifická stylově otevřeným mixem drum&bassu, world music, dub stepu a energií nabitých groovů. Hity jako Di Nero, Wanna Play, Dive in Your Life, a hlavně Tu Café, které ji vynesly až na největší evropské festivaly. Do Rožnova přijede excelující smršť, vydávající ze sebe nakažlivou pozitivní energii.

Pro návštěvníky bude připraven i specifický doprovodný program: v sobotu odpoledne bude Josef Sedloň a Mirek Papež vzpomínat a hovořit na pionýrské začátky elektronické scény u nás, můžete také kouknout na film generovaný AI: scalespace Petra Salaby nebo se potkat s Dušanem a Lídou Tománkovými a bavit se s nimi o fenoménu fota v dnešní době. Celým festivalem bude provádět slampoetrista a kreativec Ondra Hrabal. Program bude natolik zajímavý a obsahově plný, že na festivalu by byla škoda nebýt. Tradičně garantujeme, že prožitek z U:FESTU 2024 neskončí sobotní půlnocí.

Festival pořádají Město Rožnov pod Radhoštěm a Téčko, příspěvková organizace a koná se díky podpoře: 3. etáže; Strozy; Brillovky; Innovative Sensor Technology (IST); a Zlínského kraje, za mediální podpory Českého rozhlasu, Radia 1, TV Beskyd. Festival probíhá pod záštitou hejtmana Zlínského kraje, Ing. Radima Holiše.

Podrobnosti na www.ufest.cz

Ing. Martin Beníček, vedoucí oddělení kultury a cestovního ruchu, MěÚ Rožnov