Vsetínský krpec odstartuje 21. června
Vsetínský krpec odstartuje 21. června
foto: DK Vsetín

Vsetín – Folklorní festival Vsetínský krpec, který se v centru Vsetína uskuteční v červnu již podvanácté, opět láká na nabitý folklorní program. Letos se na něj můžeme začít ladit již od 10. června besedou Folklor dnes pořádanou ve spolupráci s Masarykovou veřejnou knihovnou Vsetín. Kromě venkovního programu se několik akcí uskuteční také v budově domu kultury. Jedná se o taneční workshop Folk It, hudebně-taneční inspiraci Bohyně VUS Ondráš a slavnostní zahajovací pořad Tančíme Docuku, který v pátek 21. června odstartuje folklórní víkend v Panské zahradě a na Svárově.

„Jsme rádi, že na Vsetínský krpec přijaly pozvání i zahraniční soubory. Těšit se můžeme na mexický, rumunský, slovenský i polský folklor,“ uvedl prezident festivalu a starosta města Vsetín Jiří Čunek. Všichni tito hosté se krátce představí v rámci medailonku v úvodu slavnostního zahajovacího pořadu Tančíme Docuku.

Samotný slavnostní pořad Tančíme Docuku obstará v pátek 21. června od 19 hodin v domě kultury valašskomeziříčská kapela Docuku spolu s místními folklorními soubory: Folklorním spolkem Vsacan, Souborem valašských písní a tanců Jasénka a Taneční skupinou Kotár.

K dalším pořadům, které nás naladí na folklorní notu ještě před samotným festivalem, patří večer s cimbálovou muzikou Hudci, a to v pátek 14. června na Dolním náměstí ve Vsetíně, před Radegastovnou U Lva.

Tanečníci si mohou rozšířit své umění na tanečním workshopu Folk It s lektory Lenkou Fučíkovou a Rudolfem Danajovičem. Workshop se uskuteční v úterý 18. června v klubovně K3 v domě kultury.

Hudebně-taneční lahůdkou pak bude představení Vojenského uměleckého souboru Ondráš z Brna, který ve čtvrtek 20. června přiveze na Vsetín tanečně hudební inspiraci Bohyně propojující koloběh života s mystičností a rituály.

Vstupenky na dílčí pořady Vsetínského krpce jsou již v prodeji na webových stránkách www.vsetinskykrpec.cz a www.dkvsetin.cz a také na pokladně kina Vatra. Hlavní festivalové dění MFF Vsetínský krpec se odehraje o víkendu 22.–23. června v Panské zahradě a na Svárově. Vstup je volný. Podrobnosti o programu najdete na www.vsetinskykrpec.cz.

Mgr. Petra Vaňková, DK Vsetín