Marek Eben hostem festivalu Podzimní varhany
Marek Eben hostem festivalu Podzimní varhany

Val. Meziříčí (md) Podzim je již za dveřmi a s ním i tradiční mezinárodní festival Podzimní varhany. Cyklus varhanních koncertů představil ve Valašském Meziříčí špičky varhanní interpretace a ani letošní rok tomu nebude jinak. Tóny varhan rozezní klenby valašskomeziříčského kostela letos hned čtyřikrát. Speciálním hostem festivalu bude také známý moderátor Marek Eben, který spolu s Tomášem Thonem představí starozákonní příběh Joba.
   Známý herec a moderátor Marek Eben přijede do Valašského Meziříčí, aby spolu s varhaníkem Tomášem Thonem představili starozákonní příběh Joba. Cyklus skladeb pro varhany se čtením ze starého zákona, jejímž autorem je Petr Eben, přiblíží posluchačům základní námět, kterým je sázka Boha s ďáblem. Jak uvedl samotný autor díla „Jsem ohromený hloubkou knihy, která dává jednou pro vždy klíč, jak přemoci utrpení – skrze důvěru. Téma knihy Job je platná do dnešních dnů a odpovídá na otázku: Jak to, že spravedlivý musí snášet utrpení?“ Kompozici, za kterou skladatel získal v roce 1990 Národní cenu, vyslechnou posluchači ve farním kostele Nanebevzetí Panny Marie v úterý 1. října 2019 v 18:00. Vstupenky na tento koncert je možné zakoupit v ZUŠ Alfréda Radoka.
   Jako první se však v rámci festivalu meziříčskému publiku představí talentovaný Edward Landin ze Spojených států. Zahajovací koncert amerického virtuóze, který v České republice vystoupí vůbec poprvé, proběhne v úterý 17. září. Interpretačně se Edward Landin zajímá zejména o soudobou varhanní hudbu a věnuje se také kompozici. V měsíci říjnu bude dále cyklus koncertů pokračovat vystoupením polských umělců Tadeusz Barylski a Karol Lipinski-Brańka, kteří posluchačům představí komorní hudbu propojením varhan a houslí a to v úterý 15. října. Tito mladí umělci mají na kontě mnoho úspěchů a aktivně vystupují po celém světě. Závěrečný koncert, patřící italskému umělci, se uskuteční 29. října. Stefano Pellini je jedním z nejtalentovanějších varhaníků v Itálii. Na svém kontě má již přes 700 varhanních recitálů v Evropě a Japonsku a zasloužil se o restaurování desítek historický nástrojů. „Letos již osmý ročník festivalu nabídne opravdu skvělý program. Jsem nesmírně rád, že i nadále do našeho města míří špičky varhanní interpretace a představují světovou úroveň varhanní hudby posluchačům“ říká Petr Hajdyla, ředitel ZUŠ Alfréda Radoka, která festival pořádá. Koncerty se uskuteční vždy v 18:00 v kostele Nanebevzetí Panny Marie ve Valašském Meziříčí a vstupné je dobrovolné.
   Přijďte se zaposlouchat do tónů královského nástroje a vychutnat si tento jedinečný zážitek. . Bližší informace o festivalu a koncertech na stránkách ZUŠ Alfréda Radoka Valašské Meziříčí, www.zus-vm.cz.