Kraj si nechá zhotovit přenosnou verzi ceněné mozaiky z křížové cesty na Svatém Hostýně
Kraj si nechá zhotovit přenosnou verzi ceněné mozaiky z křížové cesty na Svatém Hostýně
foto: Krajský úřad Zlínského kraje

Zlínský kraj – Přenosnou verzi ceněné keramické mozaiky „I. zastavení Křížové cesty – Pilátův soud,“ která zdobí Jurkovičovu křížovou cestu na Svatém Hostýně a jejímž původním autorem je malíř Jano Koehler, si nechá zhotovit Zlínský kraj. Metodou řezané mozaiky ji vytvoří akademičtí sochaři Vojtěch Pařík a Passionaria Parik.

„Mozaika se stane součástí sbírky Krajské galerie výtvarného umění ve Zlíně. Věříme, že tím vzbudíme zájem široké veřejnosti o toto pozoruhodné, zatím však bohužel nepříliš známé dílo, stejně tak zájem u studentů o obor keramika na základních uměleckých školách či středních uměleckoprůmyslových školách. Díky tomu, že půjde o mobilní verzi, bude možno mozaiku zapůjčovat na výstavy nejen u nás v regionu, ale i po celé republice a v zahraničí, a tím propagovat kulturní dědictví Zlínského kraje daleko za našimi hranicemi,“ uvedla radní Zlínského kraje pro kulturu Zuzana Fišerová.

Křížová cesta na Svatém Hostýně postavená v první třetině minulého století v neopakovatelném stylu Dušana Jurkoviče je jedinečná právě i díky světově unikátním secesně-modernistickým obrazům Jano Koehlera. Na území České republiky, ale ani jinde ve světě, nemá tato křížová cesta obdoby.

Jano Koehler pro svou keramickou mozaiku vymyslel převratně nový styl, kterému dnes říkáme keramická mozaika osazovaná tekutými tesserami. Díky jeho kartonům, které byly vytvářeny s přesností kresby architekta, mohli keramici v ateliéru RAKO přenášet každou linii jemných detailů a nic nezdeformovat. Každý výraz tváře i gesta rukou tak zůstaly i po výpalu zachovány. Technologický postup řezané mozaiky po úmrtí Jano Köhlera v roce 1941 zanikl.

Tuto originální techniku se podařilo znovu objevit až akademickému sochaři Vojtěchu Paříkovi a akademické sochařce Passionarii Parik. Jsou tak v současnosti jediní, kdo zná postup a je schopen takové dílo vytvořit. Autorsky už vytvořili tzv. II. originál mozaiky „I. zastavení Křížové cesty", který je instalován na Svatém Hostýně, přičemž za I. originál sami označují mozaiku zhotovenou Jano Koehlerem ve spolupráci s firmou RAKO v roce 1933. Pro Zlínský kraj nyní zhotoví III. originál mozaiky.

Bc. Jan Vandík, Krajský úřad Zlínského kraje