Kraj podpořil výstavu fotografií ukazujících dnešní místa nafocená kdysi dvojicí H+Z
Kraj podpořil výstavu fotografií ukazujících dnešní místa nafocená kdysi dvojicí H+Z
foto: Krajský úřad Zlínského kraje

Zlínský kraj – Rada Zlínského kraje schválila individuální podporu 150 tisíc korun na realizaci výstavy k plánované Expedici Z101, při níž se současní cestovatelé chtějí v letech 2021-2023 opět vydat po místech navštívených před více než sedmdesáti roky legendární dvojí Hanzelka+Zikmund.
   „Schválili jsme dotaci na uspořádání výstavy, která bude prezentovat srovnávací fotografie zachycující stejná místa, jaká v Asii a v Africe navštívili před sedmi dekádami Jiří Hanzelka a Miroslav Zikmund. Teď účastníci Expedice Z101 studují archivní podklady a současně s fotoaparátem a kamerou dokumentují proměnu těchto míst,“ řekla krajská radní Zuzana Fišerová, zodpovědná za kulturu a školství.
Na Expedici Z101 vyrazili 22. dubna ze Zlína cestovatel a reportér Tomáš Vaňourek, který se účastnil již první Expedice Z100, afrikanistka Linda Piknerová a technický doprovod. Momentálně jsou na Sahaře a jejich putování je možné sledovat na facebooku https://www.facebook.com/expediceZ101.
   Plánovaná výstava k Expedici Z101 naváže na aktivity předchozího projektu Zikmund 100 včetně souvisejících výstav, které v roce 2018 mapovaly druhou cestu Hanzelky a Zikmunda napříč Asií.
Kompletní série fotografií vzniklých během obou částí projektu „Expedice“, tedy nejprve v Asii a následně v Africe a v Latinské Americe, bude prostřednictvím sítě Českých center od roku 2022 k vidění na řadě světových míst.
   „Osobnosti Jiřího Hanzelky a Miroslava Zikmunda jsou úzce spjaty se Zlínským krajem, v němž pan Zikmund stále žije. Poskytnutím dotace se Zlínský kraj stal oficiálním partnerem Expedice Z101,“ uvedla radní Fišerová.
   Do projektu jsou jako partneři zapojeny také významné výrobní společnosti ze Zlínského kraje.
   Společné dílo legendární dvojice spravuje Archiv H+Z, který je součástí Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně, krajské příspěvkové organizace. „Disponujeme autentickými historickými materiály s mimořádnou hodnotou a jsme rádi, že prostřednictvím navrhovaného projektu výstavy a případných souvisejících doprovodných aktivit přispěje Zlínský kraj k ochraně kulturního dědictví Hanzelky a Zikmunda a k rozšíření povědomí o těchto pánech i u nejmladší generace,“ vyjádřil se ředitel Muzea jihovýchodní Moravy Pavel Hrubec.
Mgr. Helena Mráčková, Krajský úřad Zlínského kraje