Koncert „A jak ňa tu nebude, gdo tu zpívať bude?“ připomene folkloristu Zdeňka Kašpara
Koncert „A jak ňa tu nebude, gdo tu zpívať bude?“ připomene folkloristu Zdeňka Kašpara
foto: DK Vsetín

Vsetín – Cimbálová muzika Jasénka pod vedením primáše Jana Vaculína připravila vzpomínkový pořad „A jak ňa tu nebude, gdo tu zpívať bude?“ věnovaný muzikantovi, skladateli, folkloristovi a také učiteli a zakladateli Jasénky Zdeňku Kašparovi. Večerním programem bude provázet cimbálovka i sólisté, kteří připomenou muzikantovy autorské písně. Událost proběhne v sále Divadla v Lidovém domě Vsetín v sobotu 20. května od 19:25.

Známá i neznámá hudební a pěvecká čísla z autorského pera sběratele lidových písní a tanců, zakladatele folklorního souboru Jasénka a legendárního valašského primáše Zdeňka Kašpara ve speciálním programu představí Cimbálová muzika Jasénka. Mimořádný muzikant, který výrazně ovlivnil nejen folklorní hnutí na Valašsku, byl rodákem z Jasenky u Vsetína a stál u zrodu valašského souboru písní a tanců Jasénka. V jeho čele působil jako umělecký vedoucí a primáš 58 let. Zdeněk Kašpar byl také sběratelem lidových písní, v pozůstalosti zanechal přes 4 000 písní, ze kterých soubor Jasénka stále čerpá inspiraci.

V pořadu vystoupí mimo vsetínské cimbálovky také sólisté Saša Dobrovolná, Rudolf Danajovič, David Konvičný, Pavel Ptáček nebo Jan Vaculín. Pořadem bude provázet Klára Císaríková, vnučka Zdeňka Kašpara.

Předprodej probíhá na www.dkvsetin.cz a na pokladně v kině Vatra od 28. dubna 2023.

Vstupné 200,2 Kč.

Mgr. Veronika Ježíková, DK Vsetín