Kapličku sv. Zdislavy ozdobil betlém Martina Bořuty
Kapličku sv. Zdislavy ozdobil betlém Martina Bořuty
foto: Michal Mikšík

Zlínský kraj – V centru obce Podhradí na Luhačovicku najdete od roku 2018 dřevěnou roubenou kapličku sv. Zdislavy. Teď v adventním čase ji zdobí dřevěný betlém v životní velikosti.

Jejím autorem je architekt Antonín Závada starší z Valašského Meziříčí. Ten měl předlohu v dochované roubené zvoničce z roku 1914, která funguje dodnes. Základní kámen kapličky pochází až z polského Krakova, kde jej na Světových dnech mládeže v Czestochowě posvětil sám papež, Svatý otec František.

Kaple má obdélníkový tvar o rozměrech 5 × 6 m a jehlanovou věž s křížem vysokou 10 m, kde je umístěný zvon. Vchod chrání přístřešek vhodný pro sloužení venkovní mše. Přístupový chodník se schody od sochy sv. Floriana tvoří štípaný přírodní kámen.

Kaple dostala zvon, který byl uložený na obecním úřadě. Slavnostní zvonění bylo spuštěno 27. května 2018 a lidskou sílu nahradila elektřina. Před kaplí stojí kovový kříž s nápisem „Ježíši, důvěřuji Ti“. Teď před Vánoci ji navíc doplnil betlém z dílny řezbáře Martina Bořuty z Podkopné Lhoty. Právě dřevěný betlém v životní velikosti patří mezi jeho největší díla.

Barbora Dojčár