Muzeum získalo darem stovky sbírkových předmětů
Muzeum získalo darem stovky sbírkových předmětů
foto: Muzeum regionu Valašsko

Valašsko – Bezmála 900 předmětů z různých období historie a oborů lidských činností přibylo letos darem do sbírkového fondu Muzea regionu Valašsko. Sloužit budou nejen k uchování odkazu našich předků, ale i odbornému bádání a výstavní či edukační činnosti.

Sbírky Muzea regionu Valašsko se každoročně rozrůstají o desítky až stovky předmětů, momentálně se jich v depozitářích nachází už přes půl milionu. Letošní rok byl na nové přírůstky mimořádně bohatý. Muzeum získalo 885 předmětů od 40 dárců. Drtivou většinu zdarma, zakoupeny byly jen dva výjimečné předměty. „Děkujeme všem, kteří byli ochotni s námi v tomto směru spolupracovat. Bez dárců bychom určitě nebyli schopni v takovém rozsahu obohacovat naše sbírky o zajímavé předměty, které mapují historii našeho regionu,“ poděkoval ředitel muzea Tomáš Vitásek.

Mezi nejzajímavější sbírkové přírůstky letos patří funkční elektromotor vyrobený za 1. republiky v továrně Josefa Sousedíka, který majitelé doteď používali k pohonu šrotovníku. Muzeum získalo také vzácné materiály ze světa vážné hudby. Konkrétně jde o osobní vzpomínky, fotografie, notové záznamy a další zajímavosti z pozůstalosti po vsetínské rodačce, klavíristce Mirce Pokorné. Velmi cenným darem byla také rozsáhlá kolekce předmětů ze zrušené sklárny v Karolince od společnosti Crystalex CZ. „Obsahuje například sklo ze staré vzorkovny, ukázky posledních dekorovaných kolekcí, vyřazený gilošovací stroj, kresebnou výrobní dokumentaci a spoustu dalších zajímavých fragmentů,“ přiblížila historička umění muzea Olga Méhešová (na snímku). Podsbírka výtvarného umění se rozrostla i o 250 volných grafických listů věnovaných vizovickým výtvarníkem Dušanem Cendelínem. „Hodnota kolekce by na trhu s uměním přesáhla půl milionu korun,“ doplnila Méhešová. Rozrostla se i etnografická podsbírka. Obohatil ji například cenný soubor ručně malovaných keramických výrobků Bohumila a Jaroslava Kudělkových z Valašského Meziříčí, pocházející z počátku 40. let 20. století. Do meziříčských sbírek přibyl také ručně vázaný koberec navržený Rudolfem Schlattauerem, zakladatelem zdejších gobelínových a kobercových dílen. Pochází z majetku někdejšího okresního hejtmana Otakara Přikryla, konkrétně z jeho vily ve Valašském Meziříčí. Zdejší tradici skla pak zastupuje soubor předloh a dokumentace k výrobě osvětlovacího skla z původní vzorkovny malírny skláren ve Valašském Meziříčí – Krásně.

Každý nový přírůstek je nejprve nutno zapsat do sbírkového fondu. „Následně prochází konzervací a poté je uložen do depozitáře. Tady ale rozhodně neleží jen tak ladem. Sbírkové předměty jsou využívány k dalšímu bádání nebo výstavní či edukační činnosti, takže se dostanou nazpět k veřejnosti,“ vysvětlil na závěr vedoucí odborného oddělení muzea Lukáš Spitzer.

Jiří Koňařík, propagační pracovník Muzea regionu Valašsko