Kapela KANON vystoupí v Přístavu
Kapela KANON vystoupí v Přístavu

Val. Meziříčí - Volné sdružení KANON vás zve na své vystoupení, které se uskuteční 12.3.2022 v hospůdce „Přístav“ ve Valmezu.

Začínáme ve 20:00 hodin.

Těšíme se na vás. KANON

Z historie kapely Kanon:

Legenda, pokud jde tohle říct o nějaké kapele z Valmezu, tak Kanon si tohle označení zaslouží na 100%.

Počátky hudební skupiny Kanon (dříve Canon) se datují někdy do května roku 1974 kdy, tenkrát student SPŠS Pavel Zavadil, spolu se svým spolužákem Alešem Pupíkem založili skupinu s názvem Krokus. Ta však neměla dlouhého trvání z důvodu odchodu některých členů na vojnu. Asi v polovině roku 1980 začíná kapela rozjíždět svoji činnost už jako Canon. Zpočátku jako hudební doprovod Divadla Schod. Ještě téhož roku už bylo více než jasné, že se kapela bude ubírat hardrockovým směrem a začíná se orientovat na kopírování kapel Deep Purple, Thin Lizzy, Whitesnake, Focus, Living Blue, Jethro Tull a dalších. Zde skvěle vynikl hlas Pepy Dorotíka a jeho hra na příčnou flétnu a foukací harmoniky dodala kapele typický rockový ráz. Z hlavy Pavla Zavadila vzniká vlastní hudba i texty, které jsou tak oblíbené, že se prakticky hrají dodnes a staly se „lidovými hity“. Málokdo ví, že autorsky se na některých skladbách podílel taky Pepa Fabián (zakladatel Divadla Schod), Vlasta Redl, Láďa Pelc a další.

V průběhu 80´let pak začínají problémy, kterými si prošla snad každá rocková sestava v době normalizace. Přehrávky, zákazy hraní, zakazování textů atd. Toto se nevyhnulo ani kapele Kanon. Zákaz hraní a navíc Schvalovací komise OKS ve Vsetíně přišla na to, že název Kanon je vlastně propagace zbraní. Kapela se přejmenovává na Indigo. Ke svému původnímu názvu Kanon se vrací začátkem 90´let.

Za ta dlouhá léta se v téhle skupině vystřídala řada hudebníků. Skoro se dá říct, že kdo nehrál v Kanonech, jakoby nebyl. Nikdy nezaplní O2 Arénu, ale kteroukoliv hospůdku ve Valmezu s přehledem a kdykoli. Vždycky zde hráli výborní muzikanti a platí to dvojnásob o současné sestavě kterou tvoří:

Pavel „Bavor“ Zavadil (el. kytara)

Jiří „Poty“ Potáč (el. kytara, zpěv) DTP, Ingott, VAR Rock

Dalibor „Kaštan“ Machačík (bicí) Rockoví Lišáci, DP revival, R.J.DIO revival

Aleš „Alda“ Venglář (baskytara, zpěv) DTP, VAR Rock

Jan „Jencek“ Tvrdoň (zpěv, fouk. harmonika)

Lubomír „Drobek“ Vrátník (zpěv, ak. kytara, fouk. harmonika)

V současné době kapela pracuje na vydání svého prvního CD.