Alena Mornštajnová besedovala v Kině Valmez
Alena Mornštajnová besedovala v Kině Valmez
foto: MěÚ Valašské Meziříčí

Val. Meziříčí – Beseda s naší přední spisovatelkou a valašskomeziříčskou rodačkou Alenou Mornštajnovou, která proběhla v rámci letošního ročníku festivalu Chaverut – Přátelství se vydařila. Příjemné povídání doplněné autorským čtením vyvrcholilo předáním skleněného odlitku autorčiných rukou. Akce zároveň proběhla jako benefice ve prospěch spolku Člověk člověku.

S Alenou Morštajnovou debatoval před plným sálem Kina Valmez jeden z hlavních pořadatelů festivalu Chaverut Bohdan Mikušek. Posluchači tak přímo od autorky zjistili, jak vznikal bestseller Hana, který má k židovské tématice velmi blízko. „Beseda se nesla ve velmi přátelském duchu a díky online přenosu ji mohli lidé sledovat také v pohodlí svých domovů. Zároveň měla celá akce benefiční podtext, když se ve prospěch valašskomeziříčské organizace Člověk člověku podařilo vybrat krásných 19 278 korun,“ řekla s úsměvem místostarostka Zdislava Odstrčilová.

Na závěr besedy následovalo nejen poděkování členkám podpořené organizace, ale také předání speciálního daru Aleně Mornštajnové. Ta z rukou Jiřího Pivovarčíka, ředitele Střední uměleckoprůmyslové školy sklářské Valašské Meziříčí, převzala skleněný odlitek svých rukou, který vznikl během loňského Mezinárodního sklářského symposia.

Festival Chaverut – Přátelství pořádá město Valašské Meziříčí ve spolupráci s českou pobočkou Mezinárodního křesťanského velvyslanectví v Jeruzalémě (ICEJ). Letos probíhá již 18. ročník.

Další program 18. ročníku festivalu Chaverut – Přátelství

1. Neděle 6. března v 16.00

M-klub v zámku Žerotínů

Přednáška Chasidé a tajemství Tóry - chasidský rabín Jair Jirmijahu Jerochim. (S)

2. Čtvrtek 10. března v 17.30

Kino VALMEZ, malý sál

Přednáška Izrael včera, dnes a zítra z pohledu Knihy knih - vedoucí regionální kanceláře ICEJ pro Valašsko Jindřich Kimler. (S)

3. Neděle 20. března v 16.30

Muzejní a galerijní centrum v zámku Žerotínů

Dernisáž výstavy Druhý život českých svitků Tóry. Průvodní slovo předseda židovského pohřebního bratrstva Chevra kadiša Chaim Kočí.

4. Neděle 20. března v 17.00

M-klub v zámku Žerotínů

Přednáška Moše rabejnu – Mojžíš, náš učitel - předseda židovského pohřebního bratrstva Chevra kadiša Chaim Kočí. (S)

5. Neděle 27. března ve 14.00

Komentovaná procházka po židovských památkách a kamenech zmizelých – provází vedoucí Muzejního a galerijního centra Jan Anlauf a referent pro kulturu a památky MěÚ Petr Zajíc. Sraz u Turistického informačního centra na zadním nádvoří zámku Žerotínů.

6. Neděle 3. dubna v 16.00

Kino Valmez

Tryzna k projevům a důsledkům holocaustu - hosté: rabín Menaše Kliment (Židovská obec Brno), přeživší holocaustu Michaela Vidláková, zástupci Židovských obcí Olomouc a Ostrava, zástupci křesťanských církví a města Valašské Meziříčí. (S)

Upozornění · (S) – akce je přenášena online („stream“) nebo ze záznamu na www.kzvalmez.cz. · Aktuální informace o změnách a případných omezeních na www.kzvalmez.cz.

Změna programu vyhrazena!

Bc. Jakub Mikuš, tiskový mluvčí MěÚ Valašské Meziříčí