Další z filmů podpořených Zlínským krajem chystá svou premiéru
Další z filmů podpořených Zlínským krajem chystá svou premiéru
foto: archiv Zlin Film Office

Zlínský kraj – Od 24. února bude v kinech film Zpráva o záchraně mrtvého. Zlínský kraj vznik filmu podpořil částkou 2 miliony korun. O dotace mohou filmaři žádat i v letošním roce, žádosti kraj přijímá do 28. března.

Zpráva o záchraně mrtvého je rodinné intimní drama, které se odehrává kolem otce ležícího v nemocnici v kómatu. Scénář vnikl na základě osobní zkušenosti režiséra Kadrnky, který na jeho vzniku spolupracoval se spisovatelem Markem Šindelkou. Otec po mozkové mrtvici upadne do kómatu. Matka a syn stojí nad jeho bezvládným tělem, ten, koho milují, je znenadání daleko a nikdo neví, jestli se někdy vrátí zpátky. Oba sice pokorně přijímají diagnózu, ale s verdiktem se nehodlají smířit. Snaha vrátit otce zpět do života je nutí k tomu, aby překonali strach, předsudky a přijali akt vzkříšení.

Film Zpráva o záchraně mrtvého měl světovou premiéru v hlavní soutěži karlovarského festivalu koncem srpna 2021. Poté následovala řada zahraničních festivalů, na mnoha z nich film sbíral ocenění. Patří mezi ně International Film Festival of India, kde Václav Kadrnka získal cenu za nejlepší režii a hlavní cena na kolumbijském festivalu Al Este.

„Jsem velmi ráda, že další z filmů podpořených Zlínským krajem, získal ocenění na mezinárodních festivalech. Svědčí to o tom, že podpora audiovizuální tvorby v našem kraji dává smysl a přináší užitek oběma stranám,“ řekla Zuzana Fišerová, radní pro kulturu a školství. „Výzvu pro audiovizuální tvorbu máme vyhlášenou i v letošním roce a žadatelé mohou žádosti o podporu svých projektů zaslat do 28. 3. 2022 do 12 hodin,“ upřesnila poté radní Zuzana Fišerová.

Režisér Václav Kadrnka je rodák ze Zlína. Film Zpráva o záchraně mrtvého je jeho třetím celovečerním dílem. Přechozí snímek Křižáček zvítězil v roce 2017 na MFF Karlovy Vary.

Snímek se natáčel v první polovině roku 2021 v nemocnicích ve Zlíně, Kroměříži a Olomouci. Roli syna hraje ve filmu Vojtěch Dyk, matku Zuzana Mauréry, otce Petr Salavec.

Krajský úřad Zlínského kraje