Kam za kulturou? Ve Zlínském kraji se chystá spousta zajímavých akcí
Kam za kulturou?  Ve Zlínském kraji se chystá spousta zajímavých akcí

Zlínský kraj - O víkendu vás pobaví filmy, výstavy i přehlídky. A co dalšího vás ještě čeká? Zazpívá Tomáš Klus i Jarek Nohavica.
   Zámecký amfiteátr v Buchlovicích bude 14. června svědkem koncertu populárního Tomáše Kluse. Koncert, který je součástí Buchlovského hudebního léta, začíná ve 20 hodin.
Příchod léta v Uherském Hradišti přivítají v pátek 14. června akcí Rochus pod hvězdami. Skanzen a přírodní park ROCHUS v netradičním čase nabídne netradiční program. Těšit se můžete třeba na košt vína poslepu, promítání filmů, na noční prohlídku kaple sv. Rocha při svíčkách, výpravu za netopýry či romantiku s kytarou u otevřeného ohně. Vstupné je dobrovolné.
   S Příběhy hradů Zlínského kraje se můžete seznámit na hradě Lukově nedaleko Zlína. V jeho západním paláci bude od 16. června do 31. července instalována výstava, kterou připravil Národní památkový ústav, ÚOP v Kroměříži, Zlínský kraj a Spolek přátel hradu. Výstava navazuje na vydání knihy stejného názvu.
   Kroměříž je mimo jiné městem tanečního sportu. V sobotu 15. června od 9 hodin proběhne Den tance na Velkém náměstí, bude to již 16. ročník přehlídky tanečních souborů a klubů. Při nepříznivém počasí se akce přesune do Domu kultury.
   Mezinárodní přehlídka dechových hudeb – již 21. ročník Moravsko-slovenského festivalu dechových hudeb - je připravena na sobotu 15. června ve Starém Hrozenkově v Bílých Karpatech. Ve zdejším přírodním amfiteátru bude zahájena v 15:30, po závěrečném monstrkoncertu, do kterého se zapojí všechny zúčastněné dechovky z Moravy a Slovenska, následuje od 19:30 taneční zábava.
Že lze spojit práci se zábavou dokazují v Ostrožské Lhotě na Slovácku. V sobotu 15. června tam změří síly a dovednosti sekáči při Antonínkovém sečení trávy a zazpívají si přitom. Akci navazující na tradice předků pořádá Mužský pěvecký sbor Ostrožská Lhota s hosty, místem konání je Park v Hájku.
   Tradiční pečení chleba v doprovodu cimbálových muzik můžete zažít v Muzeu na mlýně v Dolním Němčí. V sobotu 15. června se od 14 hodin bude péct chleba, od 17 hod začne beseda u cimbálu.
Milovníci jídla, zejména specialit ze zvěřiny se vydají v sobotu 15. června do vinařských Polešovic. Zdejší myslivecký spolek v amfiteátru Základní školy pořádá od 20 hodin Srnčí hody s bohatou tombolou, občerstvením a hudbou Aventis z Napajedel.
   Základní umělecká škola Alfréda Radoka ve Valašském Meziříčí slaví 80. výročí založení školy. K oslavám si pozvali populárního J. Nohavicu, který se společně se žáky ZUŠ představí na koncertu Jaromír Nohavica + žáci ZUŠ v sobotu 15. května od 18. hodin v parku u zámku Kinských.
   Populární poutní místo Svatý Antonínek, stojící nad Ostrožskou Lhotou, bude cílem letošní Hlavní pouti, která proběhne v neděli 16. června od 9 hodin, odpoledne si můžete vyslechnout koncert scholy brněnské mládeže.
   Inspirací pro cestovatele a fotografy se může stát Výstava fotografií Denisy Štěrbové, která je k vidění v Domě u Březáčků na Dolním náměstí ve Vsetíně až do 6. července. Talentovaná fotografka a cestovatelka hovořící šesti jazyky je zachytila v Jižní Americe, Indii a Itálii.
   Další akce najdete v akcích na Zlin.cz, nebo na vychodni-morava.cz.
Martina Hofrová, Zlin.cz