Kam za kulturou: Co nabízí Zlínský kraj v závěru tohoto týdne?
Kam za kulturou: Co nabízí Zlínský kraj v závěru tohoto týdne?
Planetární stezka Uherský Brod foto: Ota Hofr

Zlínský kraj - Krajská galerie výtvarného umění ve Zlíně vystaví grafiky starých mistrů ze sbírky zámku Buchlovice. Výstava představuje výběr z nejcennějších grafických děl, která jsou součástí mobiliárního fondu státního zámku Buchlovice. Jeho grafická sbírka patřila již koncem 19. století k nejpočetnějším a umělecky nejhodnotnějším kolekcím tohoto typu ve střední Evropě. Výjimečné postavení buchlovické sbírky dotvrzuje i skutečnost, že se do současnosti dochovala ve vzácné celistvosti a nenarušenosti. Ve Zlíně uvidíte díla významných nizozemských mistrů ze 16. a 17. století, jako jsou Lucas van Leyden, Pieter Bruegel starší nebo Rembrandt van Rijn. Výstavu zahájila vernisáž v úterý 3. března v 17 hodin. Výstava pak bude k vidění v prostorách 14-15 Baťova institutu do 31. května 2020.
   Fakulta logistiky a krizového řízení University T. Bati sídlící v Uherském Hradišti pořádá v pátek 6. března od 18.45 hodin již 11. reprezentační ples FLKŘ. Plesat se bude v Klubu kultury v Uherském Hradišti, zahraje kapela KREXN a cimbálová muzika Falešnica. Vstupenky se prodávají v Klubu kultury, účastníci plesu mají po předložení plesové vstupenky volný vstup na afterpárty v Clubu No6.
   Květná zahrada v Kroměříži, která patří na seznam světového kulturního dědictví UNESCO, aktuálně nabízí výstavu kvetoucích kamélií. Jedná se o jubilejní 10. ročník a v roce 2020 se nese v duchu 20. let 20. století. Výstava kamélií potrvá až do 15. března. Její součástí je řada doprovodných akcí. V neděli 8. března v 11 a 14 hodin proběhne komentovaná prohlídka, týž den odpoledne od 13 do 15.30 budou Velkým a Palmovým skleníkem korzovat Biskupští manové v dobových kostýmech, aby připomenuli Oživlou historii.
   Již dvacetiletou historii má Košt slivovice ve Starém Městě. Ten letošní, jubilejví ročník koštu pálenek se koná v prostorách Společensko-kulturního centra v objektu bývalé sokolovny v sobotu 7. března od 16 hodin. Hudební doprovod, tombola i občerstvení jsou samozřejmostí.
   Do světa kostiček SEVA se vydejte na zámek ve Vsetíně. Až do 26. dubna zde probíhá putovní výstava exponátů vyrobených z této populární dětské stavebnice. K vidění je například unikátní kolekce na téma Noemova archa, která nabízí ke zhlédnutí desítky modelů zvířat. Tvoří ji soubory jako Hmyz pod lupou, Ptáci létaví a nelétaví, Savci, Šelmy, Obojživelníci, Ryby a paryby a Vyhynulá zvířata. Kromě atraktivních modelů se návštěvníci mohou těšit i na velkou hernu pro děti. Vsetínský zámek je otevřen denně kromě pondělků od 9 do 17 hodin.
   Další akce najdete v rubrice KULTURA, v akcích na Zlin.cz, nebo na vychodni-morava.cz
Zdeněk Urbanovský