Hrdinství letců připomíná jedinečná výstava ve Valašském Meziříčí
Hrdinství letců připomíná jedinečná výstava ve Valašském Meziříčí
foto: Aleš Linduška

Val. Meziříčí - Hrdinství československých letců ve službách RAF připomíná od počátku března výstava ve valašskomeziříčském zámku Žerotínů.
  75. výročí konce 2. světové války a 80. výročí bitvy o Anglii se rozhodli připomenout Svaz důstojníků a praporčíků armády ČR a Oblastní organizace ČSBS Valašské Meziříčí výstavou pod názvem Českoslovenští letci v RAF 1940-45.
   V přízemí Muzejního a galerijního centra tuto výstavu doplňují dvě navazující expozice na téma “Co mají společného Valašské Meziříčí a Lidice” a “Zapomenuté osudy hrdinů”, pořádané ve spolupráci s Občanským spolkem Lidice, Památníkem Josefa Horáka a Josefa Stříbrného z Lidic. Expozice doplňují výtvarné práce žáků a učitelů Základní školy Žerotínova ve Valašském Meziříčí.
   Výstava přibližuje návštěvníkům známé i neznámé osudy československých letců, na jejichž hrdinství měla kvůli propagandě komunistické totality historie zapomenout. Vernisáž se uskutečnila ve středu 4. března 2020 ve zcela zaplněném sále v přízemí zámku.
   Výstavu za účasti místostarostky města Valašské Meziříčí Ing. Zdislavy Odstrčilové a předsedy OO ČSBS Valašské Meziříčí ing. Karla Kredby zahájil kurátor MGC Jan Anlauf. Havní projevy přednesli Ing. Ivan Lamprecht z Valašského Meziříčí a Mgr. Evžen Petřík z Gymnázia Kroměříž. Připomenuli osudy československých vojáků za II. světové války v domácím a zahraničním odboji i poválečné osudy těch, kteří válku přežili.
   Obě další doprovodné výstavy představil ing. Miroslav Kaliba z Občanského spolku Lidice. Nejprve popsal osudy dvou pilotů RAF, kteří pocházeli z Lidic, velmi těžce nesli osud rodné obce a po celou válku bojovali proti nacistickému nepříteli. Dokonce po válce museli neprávem čelit výtkám, že svým odvážným postojem, kdy splnili svou vojenskou přísahu jako příslušníci 311. čsl. perutě, zavinili údajně vypálení Lidic.
   Spolupráce Občanského spolku Lidice se ZŠ Žerotínova nevznikla náhodou. Právě v této škole byla v roce 2018 za účasti pánů Kaliby a Nešpora z Lidic zasazena Lidická hrušeň – “Posel naděje”. “Tato spolupráce pokračuje dodnes a jsme rádi, že jsme mohli dnešní výstavu doplnit výtvarnými pracemi našich žáků a paní učitelky výtvarné výchovy Mgr. Jany Šošolíkové,” uvedl ředitel ZŠ Žerotínova Milan Knápek.
   Výstava Českoslovenští letci v RAF 1940-1945, kterou vytvořil Mgr. Filip Procházka z KVH 276th Sgdn (reenacted)RAF, potrvá spolu s oběma doprovodnými výstavami a dalšími programy v zámku Žerotínů do 29. března 2020. „Návštěvu bych doporučil všem, kdož se chtějí dozvědět více o hrdinství našich letců, které mělo být zapomenuto. My bychom ale na jejich činy nikdy zapomenout neměli,“ uvedl jeden z návštěvníků výstavy ing. Marek Netolička.
Mgr. Aleš Linduška