Kam tento týden v kraji: Výstavy, koncerty, Noc her, ochutnávka zvěřiny nebo Dýňobraní
Kam tento týden v kraji: Výstavy, koncerty, Noc her, ochutnávka zvěřiny nebo Dýňobraní
Dýňobraní ve Zlíně foto: Inspirace Zlín z.s.

Zlínský kraj - Díky krásnému podzimnímu počasí si nadcházející akce, na které se můžeme tento týden těšit, užijeme krásně podzimně. Vyrazit můžete na výstavu ovoce a zeleniny v Rožnově pod Radhoštěm, otevření nové galerie G18 ve Zlíně nebo sobotní Dýňobraní ve Zlíně.
   Blíží se každoroční výstava „úrody z polí, zahrad a sadů“, kterou v Rožnově pod Radhoštěm představí Valašský hortikomplex. Výstavu si mohou návštěvníci prohlédnout v prostorách Janíkovy stotoly v Dřevěném městečku od soboty 13. října do neděle 21. října. Návštěvní doba je stejná jako návštěvní doba muzea od 9.00 do 16.00 kromě pondělí.
   Milovníci historie mohou ve středu 17. října zavítat do kina v Napajedlích, kde se uskuteční přednáška Historie a současnost naší armády, tu povede vojenský historik Eduard Stehlík od 17.30 hodin.
Nejen Zlíňáci se mohou ve středu 17. října těšit na Stromové slavnosti v sadu Svobody. Slavnosti budou zahájeny od 9.00 a všichni, kdo se účastní, se mohou těšit na bohatý program, který bude věnován oslavám mezinárodního Dne stromů.
   Velká sláva se uskuteční ve středu večer ve Zlíně, zde se bude otvírat nová galerie s názvem G18. Navrhla ji světově proslulá architektka Eva Jiřičná jako součást objektu U18 zlínské Univerzity T. Bati. Slavnostní otevření proběhne od 18. hodin, součástí bude i vernisáž úvodní výstavy nazvané „Průzkumy bydlení“. Práce šedesátky autorů, převážně studentů Fakulty multimediálních komunikací, budou provádět návštěvníky všemi prostorami, které člověka v průběhu života obklopují.
   Veřejná knihovna Vsetín zve ve čtvrtek 18. října v 17.00 na přednášku Gorily, jak je neznáme, uskuteční se ve společenském sále, kde bude přednášet Jan Bedřich.
   V pátek 18. října, opět v Masarykově veřejné knihovně Vsetín, se uskuteční již osmá Noc her. Akce začíná v 18.00 a je určena pro všechny, kdo mají rádi zábavné a inteligentní hry.
   Ve Vizovicích v kostele sv. Vavřince, v pátek 19. října, zazní koncert houslového virtuóza Václava Hudečeka a cembalisty Martina Hrocha.
   V sobotu 20. října se ve Zlíně v parku Komenského uskuteční Dýňobraní. Rodiče vezměte své děti a od 14.00 do 18.00 pro vás bude připraveno odpoledne plné her, úkolů, tvoření a hlavně dýní. Těšit se můžete i na strašidelné malování na obličej.
   V sobotu 20. října v klubu Mír, v Uherském Hradišti, se již po sedmnácté uskuteční Slet hudebníků. Koncert začíná ve 20.00 hodin.
   Ti, co dávají přednost dobrému jídlu, mohou vyrazit od 19. do 20. října do Lesního penzionu Bunč ve Chřibech. Zde budou k ochutnání zvěřinové speciality.
Jitka Galetková