Jánošíkov dukát opět roztančil celé město
Jánošíkov dukát opět roztančil celé město
foto: MěÚ Rožnov

Rožnov - Jánošíkov dukát o prvním srpnovém víkendu opět roztančil celý Rožnov. Zpívá, juchá a tancuje se ve Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm, ale také na Masarykově náměstí, kde se v sobotu dopoledne konalo několik pořadů a představily se v nich vynikající soubory.
   Kromě starosty Rožnova Radima Holiše v sobotu dopoledne pronesli zdravici při slavnostním přijetí zúčastněných folklorních souborů na radnici také ředitel Valašského muzea v přírodě Jindřich Ondruš, ředitel úspěšného festivalu Vlastimil Fabišík a speciálním hostem byl předseda Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky Radek Vondráček, jenž se účastnil Jánošikova dukátu potřetí za sebou.
Jánošíkov dukát pokračuje celou sobotu 3. srpna mnoha krásnými programy včetně oblíbeného Mezinárodního mistrovství Valašského království ve stloukání másla (21.30 h., Komorní amfiteátr v muzeu) a dalšího programu, který se přehoupne až přes půlnoc.
   Program pak pokračuje i v neděli 4. srpna, tančit a zpívat se bude v muzeu od 10 hodin a Jánošíkov dukát 2019 vyvrcholí velkým galaprogramem od 15 hodin.
   V Rožnově během třídenního festivalu od pátku do neděle vystoupí celkem šestadvacet folklorních souborů a skupin z České republiky, které se věnují slovenským lidovým písním, tancům a zvykům, ale také špičkové soubory a sólisté ze Slovenska. „Chybět nebudou slovenské krajanské folklorní soubory a lidové hudby z Maďarska, Polska a Srbska. Soubory jiných národnostních menšin žijících v ČR budou letos zastupovat Rusíni,“ uvedl ředitel Valašského muzea v přírodě Jindřich Ondruš.
   Oblíbený festival jako obvykle podpořilo také město Rožnov pod Radhoštěm. „Jsme samozřejmě moc rádi, že můžeme každoročně přivítat v našem městě tak krásný festival, jako je Janošíkov dukát. Ten dlouhodobě patří k vrcholům festivalového léta v Rožnově. Je to setkání nejen folklorních souborů, nadšenců a šikovných umělc?, nejen setkání Čechů a Slováků, ale hlavně je to setkání velkých životních přátel a kamarádů,“ řekl starosta Rožnova Radim Holiš.
Marek Havran, MěÚ Rožnov p. R.