Hvězdárna Vsetín zve na Perseidy. Jako bonus Měsíc a Saturn s prstenci
Hvězdárna Vsetín zve na Perseidy. Jako bonus Měsíc a Saturn s prstenci
foto: Wikipedie

Vsetín – Tradiční nebeskou podívanou v podobě meteorů z nejznámějšího roje Perseid budete moci sledovat v rámci akce s názvem Noc padajících hvězd, která se chystá v pátek 12. srpna na Hvězdárně Vsetín.

Tzv. Perseidy jsou na noční obloze k vidění již několik týdnů. Největší koncentrace však každoročně nastává až kolem 12. srpna, kdy je jich na noční obloze možno spatřit i několik desítek za hodinu. Vše samozřejmě záleží na kvalitě pozorovacích podmínek. Ty může ovlivnit třeba zatažená obloha, špatně zvolené místo nebo i příliš jasně svítící Měsíc.

Pozorování na Hvězdárně Vsetín, která patří pod správu Muzea regionu Valašsko, probíhá pokaždé právě 12. srpna. Letos toto datum vychází na pátek, začátek je ve 21.30 a konec ve 23.30 hodin. „Perseidy a meteory z dalších rojů budeme sledovat běžným okem, prostřednictvím našich dalekohledů si pak budete moci prohlédnout Měsíc a planetu Saturn i s jejími prstenci. Vše bude doplněno zajímavým povídáním. Doufáme, že vyjde počasí a budeme si moci vychutnat toto krásné nebeské představení. Možnosti letošního pozorování meteorů sice do značné míry omezí Měsíc, i tak to ale bude pěkná podívána,“ uvedl odborný pracovník vsetínské hvězdárny Pavel Svozil.

K návštěvě akce pozvala i Zuzana Fišerová, radní pro školství a kulturu Zlínského kraje, který je zřizovatelem Muzea regionu Valašsko: „Perseidy lze sice sledovat prakticky odkudkoliv, ale když k tomu máte poutavý výklad odborníků a navíc i pozorování dalekohledy, je to zase úplně jiný zážitek. Na hvězdárně to bývá vždy velmi pěkná akce, kterou byste si neměli nechat ujít.“

Plné vstupné je 50 Kč, snížené 40 Kč a rodinné 120 Kč. Muzeum upozorňuje, že v případě nepříznivého počasí se pozorování ruší. Aktuální informaci se dozvíte nejpozději půl hodiny před plánovaným začátkem na Facebooku Muzeum regionu Valašsko (@muzeumregionuvalassko). Další podrobnosti najdete na stránkách www.muzeumvalassko.cz.

Jiří Koňařík, propagační pracovník Muzea regionu Valašsko