Galerie Stará Radnice zve na výstavu „Spolu“
Galerie Stará Radnice zve na výstavu „Spolu“
foto: DK Vsetín

Vsetín – Od 7. září do 1. října budou mít návštěvníci Galerie Stará Radnice příležitost navštívit výstavu Martiny Liškové a Johany Proislové věnovanou jejich společné výtvarné práci. Výstava nese název SPOLU a vernisáž proběhne 6. září od 17 hodin.

Autorky výstavy spojilo již studium na Střední umělecko-průmyslové škole sklářské ve Valašském Meziříčí v ateliéru malby pod vedením Leszka Wojaczka, jež výrazně zformovalo jejich vztah k výtvarnému umění a nasměrovalo je na dráhu nekonečného zkoumání možností uměleckého sebevyjádření. Martinu a Johanu pojí nejen pedagogické zaměření, ale také nepříliš vzdálená místa bydliště. Svého času dokonce pracovaly společně v jednom kabinetu. Přesto je toto první výstava, kterou mají SPOLU.

„Mým hlavním vyjadřovacím prostředkem je malba, v posledních letech především olejovými barvami. V mých obrazech se často objevuje téma hmoty, pomíjivosti, života a smrti. Fascinace lidským tělem, anatomií, fyzickou podstatou těla a jeho funkčností na mechanické bázi,“ popisuje svou tvorbu Johana Proislová, která v současné době působí jako pedagožka na SUPŠ sklářské ve Valašském Meziříčí.

Malba je pro obě vystavující základním výtvarným jazykem, Martina se navíc věnuje i prostorové tvorbě objektů z keramiky či kašírování, a přestože se může zdát, že jsou jejich práce po formální stránce vzdálené, faktem je, že pro obě umělkyně je typická jistá narativnost – vyprávění příběhů skrze zjednodušující symboliku. Podobný je i přístup k hledání témat, který vychází z vnitřního prožívání různých životních situací, ať už veselých nebo těžkých, a přepracovávání do živého výtvarného jazyka, který skýtá prostor i pro vlastní zkušenost samotného diváka.

Martinu Liškovou zajímá práce s netradičními materiály. Pro její tvorbu jsou typická zvířata a pastelové barvy. Ač se můžou zdát její obrazy veselé až snové, ve zvířecích motivech často skrývá problémy současné společnosti a vlastního osobního života. Aktuálně je na rodičovské dovolené, což se odráží i v tvorbě. Menší formáty, více růžové, mláďata a smysl pro detail.

Připomínáme, že prostory Galerie Stará radnice jsou otevřeny od úterý do neděle vždy od 14 do 17 hodin. SPOLU vystřídá aktuálně probíhající výstavu fotografií Bedřicha Randýska.

Jakub Hekl, DK Vsetín