Festival Valašský špalíček přivítá britský The Blues Band s Paulem Jonesem
Festival Valašský špalíček přivítá britský The Blues Band s Paulem Jonesem
Blues Band. foto: Promo

Val. Meziříčí -Valašský špalíček každoročně přiváží do Valmezu významné osobnosti rockové historie a dokáže překvapovat i ve svém 38. ročníku. Celovečerním koncertem festival ve čtvrtek 25. června 2020 zahájí The Blues Band z Velké Británie v čele s Paulem Jonesem a Davem Kellym.
   The Blues Band v roce 1979 založil zpěvák a harmonikář Paul Jones, bývalý frontman slavné kapely Manfred Mann, společně s dalším dezertérem z Mannovy party Tomem McGuinnessem, v mezičase členem The Roosters. Od počátku k sestavě Blues Bandu patří také basista Gary Fletcher i další zpěvák a vynikající slide kytarista Dave Kelly, vybavený zkušeností z John Dummer Bandu a skupin bluesových legend Howlin´ Wolfa a Johna Lee Hookera. K bicím usedl Hughie Flint z Bluesbreakers Johna Mayalla, ale už v roce 1982 byl nahrazen bubeníkem Robem Townsendem, který v Blues Bandu hraje dodnes. Chceme-li pátrat po důvodech, jež tuhle sestavu udržely pohromadě dalších osmatřicet let, objevíme je hned v prvních taktech skladby Talk To Me Baby, úvodní nahrávky jejich gramofonového debutu z roku 1980. Je to radost ze společného hraní a naprostá shoda v názoru na kolektivní výpověď, kde je dost místa pro uplatnění talentu každého člena kapely. Jistě si dovedeme představit, jak může vypadat projev skupiny, v jejímž středu stojí virtuózní hráč na foukačku, který si ze skvělých muzikantů udělá jen doprovodný ansámbl. „Beethoven“ bluesové harmoniky Paul Jones má však od Pánaboha cit pro proporce a předvádivá sóla jakoby si šetřil na horší časy. Naštěstí zatím žádné nepřišly. Paul je váženým hostem na studiových nahrávkách hudebních veličin světového formátu a The Blues Band je kapelou, před níž smekají muzikanti, hudební novináři i věrní posluchači.
   Přesvědčivým dokladem dobrého startu prověřených bluesmanů jsou později vydané záznamy koncertů z roku 1980, konkrétně The Blues Band Live at Rockpalast z 19. dubna a Rock Goes To College z 22. května. Mnoho dnešních fanoušků The Blues Bandu ještě nebylo na světě, když se pět respektovaných rock-bluesových veteránů, unavených nekonečným vymýšlením účinné strategie směřující k dobrému umístění na hitparádě, rozhodlo seskočit z rozjetého kolotoče, na němž se hezky vezete, ale nikam nedojedete, a nekompromisně hrát pro vlastní potěšení hudbu, deklarovanou v názvu kapely. „Nikdo tehdy nepředpokládal, že po čtyřiceti letech budou stále oslňovat publikum svým uměním a energickým projevem, jak ho známe třeba z kolekce The Big Blues Band Live Album, což je záznam kon-certu, který v září 1991 uvedl The Town & Country Club v londýnském Kentishi,“ říká dramaturg Valašského špalíčku Karel Prokeš. „O dvacet alb a tisíc koncertů později si v hudebním světě vybudovali pověst jednoho z nejlepších exponentů bluesové tradice ve všech jejích podobách. Jsme rádi, že po několika letech vyjednávání přijali pozvání na folk-blues-beat festival ve Valmezu, že jejich kmenový repertoár poprvé naživo v České republice uslyšíme právě u nás,“dodává organizátor festivalu.
   Při tom to zpočátku vypadalo všelijak. Svou první LP desku sice nazvali originálně The Official Blues Band Bootleg Album a kromě standardů obsahovala také kompozice Come On In i dlouhodobě oblíbenou Flatfoot Sam, ale nahrávky nezaujaly žádného vydavatele a tak se kapela, která potřebovala zaplatit nahrávacímu studiu, rozhodla vyrobit limitovanou edici tisíce kusů, všechny ručně orazítkovala svým logem a originálně podepsala. A právě tím na sebe upozornili firmu Arista. Ta album vydala v reedici a opatřila svou etiketou i další desky ReadyItchy Feet a Brand Loyalty.
   Poté co v roce 1983 The Blues Band vydal živák Bye Bye Blues, si na čas vybral „náhradní volno“, ale později, mezi lety 1986 až 2011 vydal 15 řadových desek, mezi nimi také Thank You Brother Ray, poctu Ray Charlesovi. Zatím poslední album The Rooster Crowed je z roku 2018.
   V prodeji jsou nyní třídenní vstupenky na festival za výhodnou cenu.
Ondřej Smolka, PR Manager KZ VM p.o.