Festival Chaverut – Přátelství startuje v neděli
Festival Chaverut – Přátelství startuje v neděli
foto: MěÚ Valašské Meziříčí

Val. Meziříčí – Tradičně velmi bohatý program nabídne od 20. února do 3. dubna letos již 18. ročník oblíbeného valašskomeziříčského festivalu věnovaného Izraeli. Návštěvníci se mohou těšit na atraktivní přednášky, besedy, výstavu, hudební vystoupení či filmovou projekci.

Chaverut – Přátelství má ve Valašském Meziříčí dlouhou tradici, kterou nepřerušila ani pandemie koronaviru. „Loni jsme se jej museli přesunout do online prostředí, což pro nás byla zajímavá zkušenost. Díky tomu budeme i letos část přednášek streamovat, čímž se dostanou k širšímu publiku. Za přípravu celého programu patří již tradičně velké díky Jindřichu Kimlerovi a Bohdanu Mikuškovi, kteří stojí za festivalem od jeho zrodu,“ uvedla místostarostka Zdislava Odstrčilová, která je za město součástí nejužšího organizačního týmu.

A na co se mohou návštěvníci letos těšit? „Program je opravdu bohatý. Začínáme už v neděli 20. února v prostorách zámku Žerotínů vernisáží výstavy Druhý život českých svitků Tóry. Na ni naváže beseda velvyslankyně Státu Izrael v ČR Anny Azari a senátora Pavla Fischera na téma Aktuální situace na Blízkém Východě,“ pozvala místostarostka Odstrčilová a pokračovala: „Za zmínku jistě stojí koncert známé klezmerové kapely Létající rabín v pondělí 28. února či autorské čtení z knihy Hana spisovatelky Aleny Mornštajnová ve středu 2. března. Je toho ale mnohem víc a návštěvníci letošního ročníku festivalu Chaverut – Přátelství tak mají opravdu z čeho vybírat.“ Pomyslnou tečku za 18. ročníkem oblíbené akce udělá v neděli 3. dubna Tryzna k projevům a důsledkům holocaustu za účasti zástupců židovských obcí, křesťanských církví, města Valašské Meziříčí a dalších hostů.

Kompletní program 18. ročníku festivalu Chaverut – Přátelství

1. Neděle 20. února v 15.30

Muzejní a galerijní centrum v zámku Žerotínů

Slavnostní zahájení festivalu vernisáží výstavy Druhý život českých svitků Tóry. Výstava potrvá do 20. března 2022.

2. Neděle 20. února v 16.00

Velký sál zámku Žerotínů
Aktuální situace na Blízkém Východě - beseda s hosty: velvyslankyně Státu Izrael v ČR Anna Azari a senátor Pavel Fischer. (S)

3. Pondělí 21. února v 19.00

Kino VALMEZ

Film Svatební plán (2016) - romantická komedie ze současného Izraele.

4. Čtvrtek 24. února v 17.00

Velký sál zámku Žerotínů

Přednáška na téma Tóra jako strom života – význam Tóry v židovské tradici - teolog Pavel Hošek (pořádáno ve spolupráci s místní pobočkou České křesťanské akademie). (S)

5. Pondělí 28. února v 19.30

Velký sál zámku Žerotínů

Létající rabín - koncert známé klezmerové kapely.

6. Středa 2. března v 18.00

Kino VALMEZ

Autorské čtení z knihy Hana - spisovatelka Alena Mornštajnová. Benefiční akce ve prospěch Nadace člověk člověku. (S)

7. Neděle 6. března v 16.00

M-klub v zámku Žerotínů

Přednáška Chasidé a tajemství Tóry - chasidský rabín Jair Jirmijahu Jerochim. (S)

8. Čtvrtek 10. března v 17.30

Kino VALMEZ, malý sál

Přednáška Izrael včera, dnes a zítra z pohledu Knihy knih - vedoucí regionální kanceláře ICEJ pro Valašsko Jindřich Kimler. (S)

9. Neděle 20. března v 16.30

Muzejní a galerijní centrum v zámku Žerotínů

Dernisáž výstavy Druhý život českých svitků Tóry. Průvodní slovo předseda židovského pohřebního bratrstva Chevra kadiša Chaim Kočí.

10. Neděle 20. března v 17.00

M-klub v zámku Žerotínů

Přednáška Moše rabejnu – Mojžíš, náš učitel - předseda židovského pohřebního bratrstva Chevra kadiša Chaim Kočí. (S)

11. Neděle 27. března ve 14.00

Komentovaná procházka po židovských památkách a kamenech zmizelých – provází vedoucí Muzejního a galerijního centra Jan Anlauf a referent pro kulturu a památky MěÚ Petr Zajíc. Sraz u Turistického informačního centra na zadním nádvoří zámku Žerotínů.

12. Neděle 3. dubna v 16.00

Kino Valmez

Tryzna k projevům a důsledkům holocaustu - hosté: rabín Menaše Kliment (Židovská obec Brno), přeživší holocaustu Michaela Vidláková, zástupci Židovských obcí Olomouc a Ostrava, zástupci křesťanských církví a města Valašské Meziříčí. (S)

Upozornění · (S) – akce je přenášena online („stream“) nebo ze záznamu na www.kzvalmez.cz. · Aktuální informace o změnách a případných omezeních na www.kzvalmez.cz.

Změna programu vyhrazena!

Bc. Jakub Mikuš, tiskový mluvčí MěÚ Valašské Meziříčí