Dražba filmových klapek byla letos rekordní. Která klapka vydělala nejvíc?
Dražba filmových klapek byla letos rekordní. Která klapka vydělala nejvíc?
foto: ZFF

Zlínský kraj – Tak vysokou částku čekal asi jen ten největší optimista. Letošní 25. ročník dražby umělecky ztvárněných filmových klapek vynesl rekordní sumu - 3 572 000 korun! Za nejvyšší částku byla vydražena klapka Jaroslava Němečka „Drákula a Čtyřlístek“.
Velký sál Kongresového centra Zlín se v neděli 29. května ve 13 hodin zaplnil zájemci o vydražení klapek z letošní kolekce Salonu filmových klapek. Ten je už po pětadvacáté součástí doprovodného programu Zlín Film Festivalu a svými díly do něj přispělo celkem 123 výtvarníků, mezi nimi například Jaroslav Němeček, Kristian Kodet, Kateřina Miler nebo Iva Hüttnerová.

Největší zájem byl tentokrát o klapku Jaroslava Němečka „Drákula a Čtyřlístek“, za kterou její nový majitel zaplatil 111 tisíc korun. Shodou okolností je to stejná částka, za kterou byla klapka tohoto autora vydražena i v loňském roce. Dalšími úspěšnými klapkami byly „Libuška“ od Michala Janovského za 110 tisíc korun a „Čert Floriman a kos Franta“ od Pavla Čecha za 77 tisíc korun.

„V letošní dražbě jsme díky enormnímu zájmu vydražitelů získali opět rekordní částku ve výši 3 572 000 Kč,“ potvrdil prezident Zlín Film Festivalu Čestmír Vančura. Z výtěžku budou podpořeny projekty studentů filmových škol a dalších mladých filmových tvůrců.

V tomto roce se o podporu ucházelo celkem 75 projektů, třicet z nich se svou žádostí uspělo a získalo požadovanou částku z Nadačního fondu FILMTALENT ZLÍN. Bude mezi ně rozděleno celkem 2,2 milionu korun. Projekty posuzovala odborná porota ve složení Václav Marhoul, Zuzana Mistríková, Petr Vlček a Čestmír Vančura.

„Důkazem, že se peníze vynakládají smysluplně, jsou úspěchy podpořených filmů nejen v České republice, ale i v zahraničí. Nejčerstvějším je Český lev za nejlepší krátký film a cena Magnesia za nejlepší studentský snímek – obě tato ocenění získal snímek Milý tati režisérky Diany Cam Van Nguyen,“ uvedla umělecká ředitelka Zlín Film Festivalu Markéta Pášmová.

Za celou historii Salonu filmových klapek bylo vydraženo celkem 2 872 umělecky ztvárněných klapek a celkově vynesly již 44 561 000 korun. Nejúspěšnější je stále klapka Libora Vojkůvky „Touhy plná, klapka rozevřená“, kterou zájemce v roce 2008 zakoupil za 199 tisíc korun.

Kateřina Nosková