Hýlom, hýlom! Ulicemi Vlčnova projela tradiční Jízda králů
Hýlom, hýlom! Ulicemi Vlčnova projela tradiční Jízda králů

Zlínský kraj – O uplynulém víkendu se ve Vlčnově opět konala tradiční národopisná slavnost Jízda králů. Nového krále, devítiletého Zdeňka Janču, doprovázelo na koních dvanáct krojovaných legrútů.
„Hýlom, hýlom! Počúvajte, horní dolní, domácí aj přespolní, co vám budu povídati o téjto svatodušní neděli! Máme krála chudobného, ale zato poctivého!“

Takové volání se rozléhalo poslední květnovou neděli po celém Vlčnově. Vtipné vyvolávky legrútů, kteří tvořili královskou družinu na nazdobených koních, bavily návštěvníky slavnosti, která je už od roku 2011 zapsána na seznamu UNESCO jako nehmotné dědictví lidstva.

Královskou vládu od svého předchůdce letos převzal devítiletý Zdeněk Jurča. Tvář měl zahalenou pentlemi a v ústech svíral bílou růži na znamení nevinnosti, vznešenosti a mlčenlivosti. Na koních jej doprovázelo dvanáct krojovaných legrútů, kteří nejenže střežili svého nového krále, ale svými veršovanými vtipnými vyvolávkami bavili všechny přihlížející.

Letošní Jízda králů byla v porovnání s minulými ročníky poněkud skromnější, obec se do kulturního programu rozhodla zařadit pouze místní soubory a folkloristy, což nakonec vůbec nebylo na škodu.

„Několik let jsme slýchali, že jízdu zastiňuje doprovodný program. Po loňské objížďce navíc byla většina místních nadšená, že si to užili, že to bylo jako dřív, že neměli tolik starostí,“ přiblížila ředitelka spolupořádajícího Klubu sportu a kultury Petra Kučerová.

Na Slovácku se letos uskuteční ještě další tři Jízdy králů, a sice v Kunovicích, Hluku a Skoronicích. Konání čtyř Jízd králů v jednom roce je výjimečnou událostí, ke které dochází pouze jednou za dvanáct let.

Kateřina Nosková