Do Lešné u Meziříčí na Netopýří noc
Do Lešné u Meziříčí na Netopýří noc
foto: Muzeum regionu Valašsko, p. o.

Lešná – Oblíbená akce Muzea regionu Valašsko s názvem Netopýří noc proběhne ve čtvrtek 16. září na zámku Lešná u Valašského Meziříčí. Těšit se můžete na zajímavé povídání zoologa Jiřího Šafáře (na snímku vpravo) o životě netopýrů, ukázky živých exemplářů a určováním druhů v zámeckém parku.
   Netopýra by si za domácího mazlíčka vybral jen málokdo. Vypadá jako myš s křídly, vydává odpudivý pisklavý zvuk a panují o něm zvěsti, že saje lidskou krev. Při bližším setkání ale zjistíte, že jde o vcelku roztomilé a navíc z hlediska fungování přírody velmi důležité zvíře. Má taky řadu zajímavých specifik. Je to jediný druh savce, který dokáže aktivně létat. Navíc se umí skvěle orientovat i v naprosté tmě díky schopnosti echolokace. „Ústy nebo nosem vydává zvuk, který se po střetu s překážkou vrací zpět k jeho sluchovým smyslům,“ uvedla kurátorka akce Květa Zemanová z Muzea regionu Valašsko.
Akce na zámku Lešná u Valašského Meziříčí startuje v 19 hodin. Role průvodce životem jedinečného savce se v tomto případě ujme uznávaný odborník Jiří Šafář. „Nejdříve nám popovídá o životě netopýrů, poté bude následovat ukázka živých exemplářů a nakonec se vydáme za jedinci žijícími v zámeckém parku,“ přiblížila Zemanová.
   Akce se koná v rámci projektu podpořeného Ministerstvem životního prostředí ČR a Státního fondu životního prostředí. Podrobnosti najdete na webu www.muzeumvalassko.cz.
Jiří Koňařík, propagační pracovník Muzea regionu Valašsko