Vsetínská noc je zpět. Vyrazte do města za kulturou i zábavou
Vsetínská noc je zpět. Vyrazte do města za kulturou i zábavou
foto: Muzeum regionu Valašsko, p. o.

Vsetín – Projít si běžně nepřístupná místa v neobvyklou dobu a se zajímavým doprovodným programem budou moc účastníci oblíbeného festivalu Vsetínská noc, který se po roční pauze zaviněné koronavirem vrací do ulic Vsetína. Akce se uskuteční v pátek 17. září od 18 do 23 hodin. Upozorňujeme, že program může být omezen nebo zcela zrušen na základě aktuální epidemiologické situace a případných opatřeních vlády. Sledujte stránky www.vsetinskanoc.cz a www.muzeumvalassko.cz.
   Vsetínskou noc organizuje pátým rokem Muzeum regionu Valašsko ve spolupráci s místními organizacemi a podporou Odboru školství a kultury Městského úřadu Vsetín. Letos se do akce konané v rámci celonárodního Festivalu muzejních noci zapojila desítka institucí působících v různých částech města. Jednotlivá stanoviště budete moci obejít pěšky nebo si cestu urychlit jízdou historickým autobusem, který bude od 18 do 20 hodiny v pravidelných intervalech objíždět trasu se zastávkami MHD na autobusovém nádraží (stanoviště č. 30), Dolním náměstí, u zámku a u Kostka školy. „Jízdní řád s mapou stanovišť a soutěžní kartičkou či programový leták budou k vyzvednutí v době konání akce v domě kultury, kině, knihovně a na zámku. Tamtéž si budou moci účastníci po získání minimálně tří razítek do soutěžní kartičky vyzvednout odměnu,“ uvedla koordinátorka akce Olga Méhešová z Muzea regionu Valašsko s tím, že pokud není stanoveno jinak (viz program), je vstup na akce zdarma.
   Co tedy můžete v rámci letošní Vsetínské noci zažít? Kulturní dům vás kromě jiného pozve na koncert kapely Veselá bída (terasa), v kině Vatra budete moci zhlédnout pásmo krátkých filmů, Masarykovo gymnázium nabídne třeba dílnu netradičních technik či procházku po stopách vsetínského architekta Michala Urbánka, střední a vyšší zdravotnická škola láká na komentované prohlídky studentské výstavy a Masarykova veřejná knihovna připravila zajímavou novinku v podobě Roboherny, kde si budete moci hrát a programovat s ozoboty, mBoty a micro:bity. Do Vsetínské noci se tradičně zapojily i městské lázně, kam budete moci zajít na noční koupání za snížené vstupné 50 Kč. Základní umělecká škola pro vás zase připravila bohatý kulturní program. Na zámku vás čekají například mimořádné prohlídky nových výstav Ondřej Strnadel: SKLO a Někdo to rád sušené, hry pro děti a vystoupení cimbálovky Milana Mlčáka a Mirka Urubka. Na hvězdárně vám představí nové interaktivní sluneční hodiny a model Sluneční soustavy, za příznivého počasí dojde i na projekce v letním kině a pozorování noční oblohy. Strojní průmyslovka pro účastníky Vsetínské noci připravila prohlídky školních dílen s praktickou ukázkou vybraných stanovišť. Kompletní program najdete spolu s dalšími informacemi na stránkách www.vsetinskanoc.cz.
   Na případné změny, pokud by si je vyžádala aktuální epidemiologická situace, vás organizátoři upozorní na muzejních stránkách www.muzeumvalassko.cz či Facebooku @muzeumregionuvalassko. „My ale doufáme, že akce bude moci proběhnout v plném rozsahu a všichni vám budeme moci nabídnout program, který jsme si pro vás připravili. Chtěli bychom tímto všechny co nejsrdečněji pozvat a budeme se těšit na příjemné setkání,“ vzkázala za všechny zapojené subjekty Olga Méhešová.

PROGRAM
Dům kultury: 18:00–21:00 hodin – Komentované prohlídky zázemí (po půlhodině, poslední ve 20:30), 20:00 hodin – Koncert skupiny Veselá bída (terasa).
Kino Vatra: 18:00–22.00 hodin – Prohlídka podzemních prostor, 19:30 hodin – Pásmo krátkých filmů, vstupné 20 Kč.
Masarykovo gymnázium: 18:00–20:30 hodin – Prohlídky budovy gymnázia – galerie Nadace MGV, knihovna, učebny VV, HV a keramická dílna (po půlhodině, poslední ve 20:00), projekce koncertů a animované tvorby studentů (studovna, vestibul), 18:30–19:00 hodin – Vystoupení pěveckých sborů (budova A), 18:00, 19:00, 20:00 hodin – Hudební program (vestibul i další prostory školy), 18:00, 19:00, 20:00 hodin – Architektonická procházka – Po stopách vsetínského architekta Michala Urbánka (náměstí Svobody).
SZŠ a VOŠ zdravotnická: 18:00–20:30 hodin – Komentovaná prohlídka výstavy maturitních prací žáků MGV v Galerii Půda (po půlhodině, poslední ve 20:00), 18:30–19:00 hodin – Vystoupení pěveckých sborů.
Městské lázně: 18:00–21:00 hodin – Noční koupání, snížené vstupné 50 Kč na osobu / 120 min. + 60 min. na šatnu.
Masarykova veřejná knihovna: 18:00–22:00 hodin – Roboherna – zábavné programování a hraní s ozoboty, mBoty a micro:bity, fotokoutek (K-klub), stezka odvahy sklepením knihovny (po hodině, poslední ve 21:00).
Zámek: 18:00–22:00 hodin – Volná prohlídka expozic a výstav, výtvarná dílna, kvíz, 18:30, 20:00 hodin – Komentovaná prohlídka výstavy o sušárnách ovoce, 19:00 hodin – Netradiční prohlídka výstavy Sklo Ondřeje Strnadela, 19:30, 20:30, 21:30 hodin – Procházka starými zámeckými pokoji, 20:00–22:00 hodin – Vystoupení Valašské cimbálové muziky s primáši Milanem Mlčákem a Mirkem Urubkem.
Hvězdárna: 19:00–20:00 hodin – Prohlídka modelu Sluneční soustavy a slunečních hodin, 20:30–23:00 hodin – Venkovní kino – pásmo s vesmírnou tematikou a pozorování noční oblohy (za vhodných podmínek), za nepříznivého počasí v interiéru budovy astroprojekce, prohlídka pozorovací techniky.
Střední průmyslová škola strojnická: 18:00–21:00 hodin – Prohlídka dílen s praktickou ukázkou vybraných pracovišť (po půlhodině, poslední ve 20:30).
Základní umělecká škola: 18:00–21:00 hodin – Prohlídka budovy s vystoupením žáků a učitelů na neobvyklých místech (po hodině, poslední ve 20:00), výtvarná dílna, projekce divadelních představení a animované tvorby žáků.
Jiří Koňařík, propagační pracovník Muzea regionu Valašsko