Dny města nabídnou svůj program po celé září
Dny města nabídnou svůj program po celé září
foto: MěÚ Valašské Meziříčí

Val. Meziříčí – Město Valašské Meziříčí připravilo společně s Kázetkem program letošních Dnů města 2022. Akce pod touto hlavičkou nabídnout rozmanitý program plný koncertů, výstav, trhů a zábavných akcí. Chybět nebude vernisáž fotosoutěže VALMEZ FOTO ani čtvrtý ročník festivalu Světlo Valmez. Více na www.kzvalmez.cz.

Oslavy Dnů města Valašské Meziříčí zahájil první zářijovou sobotu třetí ročník nevšední akce Zažít Valmez jinak tentokrát s podtitulem Dotkni se hvězd. Ta se letos přesunula do prostředí místní Hvězdárny a připraven je bohatý program plný překvapení. Účastníci tradiční fotosoutěže VALMEZ FOTO se mohou těšit na vernisáž snímků v Muzejním a galerijním centru, která bude spojena s vyhlášením výsledků. Tématem byl rozkvetlý Valmez.

Uskuteční se také tradiční akce jako Den s BESIPem aneb Hurá, děti! Bezpečně do školy či Medový den s Farmářským trhem. Poprvé proběhne série přednášek zaměřená na včelařství s názvem O včelách, kterou bude hostit velký sál Kázetka. A první týden zakončí druhý ročník akce pro rodiče s dětmi na letním stadionu TJ VM se sportovními kluby z Valmezu nazvané Sportuj! a koncert Filharmonie Bohuslava Martinů v místním Amfiteátru.

Milovníci swingu si přijdou na své na Swingové tančírně s LAM triem na terase zámku Žerotínů, a příznivci cimbálové muziky zase na tradičním Setkání na zámku ve velkém sále Kázetka, kde spolu s pořádající Cimbálovou muzikou Polajka uslyší a uvidí také Valašský soubor písní a tanců Bača a hosty ze slovenského města Partizánske.

Další ročník hlásí také Move Fest Valmez v režii ZUŠ Alfréda Radoka VM. V průběhu dvou dnů se uskuteční taneční a pohybové představení Carpe(t) Diem a Celestial Noise a unikátní spojení dvou cirkusových disciplín Momentum. Obě akce i několik doprovodných programů proběhnou v Tanečním centru na Vodní ulici. Do Amfiteátru se vrátí Babí léto. Mezinárodní folklorní festival nabídne vystoupení více jak sedmi hudebních i tanečních souborů, ale také moštování a odpoledne plné valašských tradic. Jedním s doprovodných programů Babího léta bude koncert kapely Docuku. Akce Nordic Walkingová procházka městem pak otevře nové stezky ve Valmezu.

V rámci Dnů města bude také slavnostně otevřeno nově zrekonstruované náměstí. Slavnostní akt se uskuteční v pátek 23. září od 19.00. Tentýž den se uskuteční také čtvrtý ročník oceňovaného festivalu Světlo Valmez. Unikátní propojení videomappingu, světelných instalací a hudby nabídne více než tři desítky světelných projektů a koncerty kapel Mňága a Žďorp, Gorilpop a Kapitán Demo. Akce se uskuteční na náměstí a v přilehlých ulicích.

Závěrem bude slavit místní pobočka Charity výročí 30 let své existence Mší svatou, Charitní slavností a koncertem Bach versus Mozart uskupení Czech Ensemble Baroque. Zahájen bude také festival ZUŠ Alfréda Radoka – Podzimní varhany, a to koncertem německého varhaníka Martina Schmedinga.

Kompletní program Dnů města 2022 naleznete na stránkách Kázetka www.kzvalmez.cz, společně s časy a informacemi o případném vstupném. Vstupenky na zpoplatněné akce jsou k dostání na klasických předprodejových místech Kázetka, a to v TIC VM a na zmíněných stránkách.

Ondřej Smolka, PR Manager KZ VM p.o.