Den architektury představí funkcionalistické stavby Vsetína
Den architektury představí funkcionalistické stavby Vsetína
foto: Muzeum regionu Valašsko, p. o.

Vsetín – Mezinárodní festival Den architektury zavítá v sobotu 2. října do Vsetína. Účastníci se vydají v doprovodu známých architektů Jana Chlápka a Libora Sošťáka za významnými funkcionalistickými stavbami ve městě. Součástí akce je i projekce filmu Kiruna – překrásný nový svět, která se uskuteční na zámku Vsetín.
   Den architektury proběhne od 1. do 7. října na stovkách míst po České republice a na Slovensku. Jeho cílem je propagace architektury a představení konkrétních staveb i jejich autorů v širších souvislostech.
   Na Vsetíně se organizátoři rozhodli připomenout osobnost a dílo významného architekta Ludvíka Hilgerta. V doprovodu Jana Chlápka a Libora Sošťáka se vydáte na komentovanou procházku města, která začne ve 14 hodin u nejznámější Hilgertovy vsetínské stavby – mateřské školy v ulici Kobzáňova (na historickém snímku). „Tuto kulturní památku si prohlédneme nejen zvenku, ale v duchu motta letošního ročníku festivalu ,Hurá dovnitř!´ se budeme moci výjimečně podívat i do interiéru. Účastníci se během prohlídky dozví zajímavé informace z historie i osobní zkušenosti z rekonstrukce objektu, která proběhla v roce 2010,“ sdělil jeden z dvojice průvodců architekt Jan Chlápek. Není to ale jediný objekt, kam se podíváte. V plánu procházky je například i prohlídka budovy banky na Dolním náměstí.
   Součástí akce je i projekce filmu Kiruna – překrásný nový svět, jež se uskuteční od 17 hodin na zámku Vsetín. Vstup je zdarma. Další podrobnosti najdete na stránkách www.muzeumvalassko.cz.
Jiří Koňařík, propagační pracovník Muzeum regionu Valašsko, p. o.