Robert Vano zahájil fotografickou výstavu ve zlínském muzeu
Robert Vano zahájil fotografickou výstavu ve zlínském muzeu

Zlínský kraj – Černobílé akty krásných žen i mužů jsou pravděpodobně nejvýraznějšími díly fotografa Roberta Vana. Ten přijel do Zlína představit 40 ze svých děl a zároveň si promluvit se zájemci během fotografického workshopu.
   Fotograf známý především svými černobílými portréty Robert Vano přijel do Zlína zahájit výstavu 40 vybraných fotografií z jeho děl. V sobotních odpoledních hodinách pak mohli zájemci navštívit debatu s autorem, aby se zeptali na jeho díla, ale také třeba na jeho kuchařské schopnosti.
   „Lidi se mě hodně ptají. Někdy si myslím, že budu povídat o fotce, ale oni se mě nakonec zeptají, jestli bych jim nedal třeba recept na makový štrůdls višněmi. Takže naše rozhovory se často stočí třeba k vaření a k tomu, jak peču chleba,“ usmíval se fotograf Robert Vano.
   Na otázky, co jeho fotky vyjadřují, Robert Vano odpovídá nerad. Podle něj má totiž každá fotka vypovídat sama o sobě. Jak se však fotí například akty, se zájemci mohli dozvědět nejen u debaty, ale také na nedělním workshopu.
   „Pro tvorbu Roberta Vana je typická jinakost, pozorování života jinýma očima. Někdo je krajinář, někdo je dokumentarista… Robert nezakrývá to, že fotí fotky jako prožitek. Je v tom vždy nějaký příběh,“ řekl k tvorbě světoznámého slovenského fotografa ředitel Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně Pavel Hrubec.
   Další výstavou Roberta Vana bude expozice Women zaměřující se na ženy a módu. Ta bude zahájena už tento týden v Praze. Sám Robert Vano by příště rád fotil na východě Slovenska, kde by se chtěl zaměřit na romské osady.
   Fotografická výstava Roberta Vana bude v Muzeu jihovýchodní Moravy ve Zlíně k vidění až do 24. října.
Karolína Kozumplíková